Novemberben érkeznek az első menedékkérők

November végére várják a romániai táborokba az első 300 menedékkérőt, akiket a hatóságok a kötelező uniós kvóták alapján vesznek át Olaszországtól.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Migransok
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. október 29., 12:21
0 hozzászólás. 

Leonard Orban, Klaus Johannis államfő európai ügyekért felelős tanácsadója a vasárnapi csúcsértekezleten hozott uniós döntés értelmében nevezték ki a nyugat-balkáni menekültútvonalon érintett országok összekötői közé.

Romániának az uniós kvóták alapján több mint 6000 menedékkérőt kell átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól. Az Adevărul szerint a román hatóságok a "civilizációs súrlódásokra" is felkészültek.

Bár Románia kifejezte készségét befogadásukra, előfordulhat, hogy maguk a menekültek utasítják majd el, hogy Romániába jöjjenek - írja a lap.

„Lássuk, hányan hajlandók hozzánk jönni. Például Litvániába, egy hasonló menekültáthelyezési próbálkozás után üresen tért vissza a repülőgép, és Luxemburgot is ugyanígy elutasították" - mondta Orban. A lap szerint nem megalapozatlanok a román összekötő kételyei olyan körülmények között, amikor a legtöbb migráns Németországba és a többi északi országba igyekszik, ahol a legelőnyösebbek a szociális rendszerek.

A kormány mellett működő "menekültügyi koalíció", amely az illetékes hatóságok és civil szervezetek munkáját hangolja össze, hétfői ülésén áttekintette a menedékkérők befogadásának gyakorlati lépéseit. Az érkezők személyi számot kapnak, és - a külföldi diákokéhoz hasonló - nyelviskolát alakítanak ki számukra a román nyelv elsajátítására.

Az oktatási minisztérium ötszáz ösztöndíjat ajánlott fel a menekülteknek - százat az orvosi egyetemeken és négyszázat a kőolaj- és gázkitermelő mérnöki szakon -, ami fedezi a hallgatók tandíját és teljes ellátását. A menekültek közül jelentkező ösztöndíjasoknak az első, előkészítő évben a román nyelvet kell elsajátítaniuk.

Az Adevărul szerint Romániának további húszezer menekültet kell majd befogadnia, ha a - Frontex adataiban szereplő - 710 ezer idén Európába érkezett illegális határátlépő 3,9 százalékát kell átvennie. A lap ebbe már beleszámolta azt, hogy az uniós kvóta alapján Romániára jutó csaknem 28 ezer menedékkérő egy része nem fogja megkapni a menekültstátust, és kitoloncolják az Európai Unióból.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."