A pártok nem neveztek meg kormányfőjelöltet

A parlamenti pártokkal Klaus Johannis államfő csütörtökön megkezdte konzultációsorozatát egy új kormány megalakítása érdekében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-uh
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 06., 10:42
0 hozzászólás. 

A jelenlegi kormánykoalíció fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint a parlamenti pártoknak előbb meg kellene egyezniük, mi a legjobb válasz a Victor Ponta eddigi miniszterelnök - és ezzel a kormány - lemondásához vezető társadalmi elégedetlenségre, és csak azt követően kell a feladathoz megfelelő kormányfőjelöltet találni.

Bár korábban jelezte, hogy pártja folytatni szeretné a kormányzást, az általa felvázolt lehetőségek között nem szerepelt egy politikusokból álló kormány megbízása. Dragnea a lehetséges forgatókönyvek között egy szakértői kormány beiktatását, nemzeti egységkormány létrehozását említette, és a választások előrehozását sem zárta ki.

A jobbközép ellenzék fő erejét képező, Johannishoz közel álló Nemzeti Liberális Párt (PNL) előre hozott választásokat sürgetett. Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szerint a napok óta tüntető emberek egyértelművé tették, hogy nem bíznak a jelenlegi parlamentben, ezért a választások kiírása lenne a "legigazságosabb" megoldás.

Az alkotmány szerint az államfő akkor oszlatja fel a parlamentet, ha az két egymást követő miniszterelnök-jelöltjének nem szavaz bizalmat. Arra azonban még nem volt példa Romániában, hogy a törvényhozók ilyen módon hozzájárultak volna mandátumuk lerövidítéséhez: amikor Traian Băsescu volt államfő a parlament feloszlatását helyezte kilátásba, a törvényhozók inkább beiktatták az államfő által javasolt miniszterelnököt.

Az RMDSZ szakértői kormányt javasolt, amelynek a jövő évi költségvetés kidolgozása és a választások megszervezése lenne a feladata. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kifejtette: jó megoldás lenne a választások előrehozása, ha sikerülne megteremteni a törvényi feltételeit annak, hogy ezeknél már az új választási törvényt lehessen alkalmazni, amely szerint Románia visszatér a megyei pártlistás arányos választási rendszerhez. Az RMDSZ vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy nehéz lesz elhárítani a felmerülő alkotmányjogi problémákat.

Közben a bukaresti Egyetem téren csütörtök este is folytatódott a három napja kezdődött tüntetéssorozat: a demonstrálók világossá tették, hogy nem elégszenek meg egy egyszerű "kádercserével", gyökeres változást, a közélet megtisztulását, a kompromittálódott politikusok eltávolítását, a korrupció megfékezését követelik.

Az elnöki hivatal által meghirdetett konzultációsorozat pénteken a többi parlamenti párttal és a civil társadalom képviselőivel folytatódik.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."