Lemondott a miniszterelnök-helyettes is

Lemondott kormánytagságáról Gabriel Oprea, akit visszaéléssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

GabrielOprea
Gabriel Oprea
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 10., 06:25
0 hozzászólás. 

Oprea lemondását már hetek óta követelték a román közélet megtisztulásáért utcára vonult tüntetők, felelőssé téve őt egy, a konvoját felvezető motoros rendőr haláláért, ám ő ártatlanságát hangoztatva megtagadta ezt.

Miután Victor Ponta miniszterelnök szerdán benyújtotta lemondását, a kormány többi tagja már csak ügyvivőként maradt tisztségben az új kabinet megalakulásáig, tehát Oprea mindenképpen elvesztette volna tisztségét. Lemondása azzal áll összefüggésben, hogy a jobbközép ellenzék egy leváltását célzó indítványt terjesztett a szenátus elé, amelynek hétfőre tervezett megvitatása így okafogyottá vált.

A legfőbb ügyészség pénteken közölte, hogy átadta a DNA-nak a kormányfőhelyettes konvojában történt halálos baleset kivizsgálását, mert felmerült a hivatali visszaélés gyanúja. A bukaresti lapok úgy tudják, Oprea egy állami intézmény székhelyéről tartott hazafelé, amikor a baleset történt.

A közlekedési törvény szerint csak az államfőnek, miniszterelnöknek és a parlamenti házelnöknek jár konvoj, miniszterek csak sürgős esetekben közlekedhetnek rendőri felvezetéssel. A Mediafax hírügynökség szerint viszont Oprea többször használt konvojt, mint az államfő és miniszterelnök együttvéve: Oprea állítólag 1607 alkalommal, az államfő 580 alkalommal, míg a miniszterelnök 814 alkalommal vett igénybe idén rendőri felvezetést.

Az alkotmány értelmében egy miniszter lemondása esetén - ha nem jelölnek rögtön új kormánytagot - az államfő a kabinet egy másik tagját bízza meg a megüresedett poszt ideiglenes betöltésével: így kapott ideiglenes kormányfői kinevezést Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter Ponta lemondása után.

Klaus Johannis államfő hétfőn hivatalosan is felmentette belügyminiszteri és kormányfőhelyettesi tisztségből Opreát, és szintén Sorin Cîmpeanu ideiglenes miniszterelnököt bízta meg a belügyi tárca ideiglenes vezetésével.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."