Új parlamenti többség körvonalazódik

A mérleg nyelvét képező kisebb pártok egy része megelőlegezte a bizalmat egy szakértői kormánynak az államfővel folytatott keddi egyeztetéseken.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Parlament-belso-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 10., 14:29
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis államfő a múlt héten kezdett konzultációsorozatot a parlamenti pártokkal egy új kormány megalakítása céljából, miután szerdán lemondott a szociáldemokrata Victor Ponta vezette koalíciós kormány.

Az egyeztetésekről távozó pártvezetők nyilatkozatai alapján biztosnak tűnik, hogy az elnök szakértői kormányt javasol. Az államfő jelöltje volt pártján, a jobbközép Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül a harmadik legnagyobb parlamenti párt, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) és valószínűleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) támogatására is számíthat.

Az UNPR elnöke, a belügyminisztérium és kormányfőhelyettesi posztról lemondott Gabriel Oprea közölte, jónak tartja ugyan a PSD jelöltjét - a szociáldemokraták hétfőn Liviu Voinea jegybanki kormányzóhelyettest javasolták miniszterelnöknek -, de az ország stabilitása érdekében mindenképpen támogatni fogják az államfő jelöltjét, bárkit is bízna meg kormányalakítással.

Az RMDSZ sem zárkózott el ettől, de Kelemen Hunor, a szövetség elnöke nem adott biankó felhatalmazást Johannis jelöltjének. Mint mondta, az RMDSZ találkozni szeretne a kormányfőjelölttel, megismerni programját, és azt követően dönt az általa javasolt kabinet számára nyújtandó politikai támogatásról. Kelemen Hunor szerint Románia következő - feltehetően nem pártpolitikusokból, hanem szakértőkből álló - kormánya a jövő évi választásokig marad tisztségben, miután a választások előrehozását a pártok többsége nem tartja kivitelezhetőnek.

Miután hétfőn a PNL - amelynek éléről tavaly államfővé választották Johannist - világossá tette, hogy nem hajlandó bizalmat szavazni a PSD által javasolt Liviu Voineának, a PSD gyakorlatilag elszigetelődött, és a legnagyobb frakcióval rendelkező párt körüli koalíció felbomlani látszik.

Az államfő várhatóan kedden délután bejelenti, kit bíz meg kormányalakítással.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."