Ady-emlékházat avattak Zilahon

Ady Endre diákéveit idéző emlékházat avattak pénteken Zilahon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

AdyEmlekhaz
Ady-emlékház
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. november 23., 06:28
0 hozzászólás. 

„Nagyobb elismeréssel nem lehetne adózni egy városnak, mint azzal a mondattal, amely Ady 1903-ban írt publicisztikájában olvasható: aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok. Ezért is gondolom úgy, hogy olyan kötelességünknek teszünk eleget ennek az emlékháznak a felavatásával, amely révén szellemi kulturális örökségünk megkapja az őt megillető kiemelt helyet" - idézte a hírlevél Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének az ünnepségen mondott beszédét.

A szövetség elnöke felidézte: a romos állapotban lévő házat az RMDSZ és a romániai magyar kisebbségnek járó bukaresti kormánytámogatást kezelő Communitas Alapítvány más anyagi forrásokat is felhasználva tette rendbe. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai hozzájárulásával alakították ki az Ady-kultusz újabb helyszínét Zilahon, a Kalotaszentkirályt, Érmindszentet, Szilágylompértet és Nagyváradot összekapcsoló kulturális útvonal részeként.

Az épület felújítását követően a kiállítandó tárgyak begyűjtésén a Pro Szilágyság Egyesület dolgozott - mutatott rá Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az avatóünnepségen. Bekő Andrea, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa az emlékházban megtekinthető gyűjteményt mutatta be, amely az Ady Zilahon eltöltött diákévekről való közvetlen emlékezők gondolataitól a kor tárgyi emlékein át a családi vonatkozásokig, az irodalomtörténeti munkákig terjed.

Az állomány folyamatosan bővíthető. Az avatóünnepségen Zilah testvérvárosa, Szentendre könyvadománnyal járult hozzá a múzeumi gyűjteményhez.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."