DIICOT: terrorcselekményre készült a HVIM elnöke Kézdin

Az ügyészség szerint robbanószerkezetet találtak a kézdivásárhelyi HVIM elnökénél, amit december elsején robbantott volna.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

diicot
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 01., 17:46
3 hozzászólás. 

Házi készítésű bombát akart a román nemzeti ünnep alkalmából tartott kézdivásárhelyi rendezvényen felrobbantani a HVIM egyik helyi vezetője, akit őrizetbe vettek - jelentette be kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség (DIICOT).

A DIICOT honlapján közzétett közlemény szerint az illetőt az alkotmányos rend elleni cselekedetek elkövetésének a szándéka és a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértése gyanújával vették őrizetbe.

A DIICOT szerint a házkutatások során lefoglalt eszközök alkalmasak voltak arra, hogy román állampolgárokat és javaikat veszélyeztessék. Az ügyészség a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) segítségével derítette fel a kézdivásárhelyi esetet.

„Az ügyben fennáll annak az alapos gyanúja, hogy (...) B.I.A. vádlott, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) romániai szárnyának az oszlopos tagja vállalta, majd beszerezte az eszközöket egy házi készítésű robbanószerkezet előállításához, amelyet Kézdivásárhelyen, a december elsejei ünnepségen akart a tömegben felrobbantani" - áll az ügyészségi közleményben.

Az ügyészség közlése szerint a kézdivásárhelyi férfi "a szélsőséges-nacionalista Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom magyarországi struktúra Erdélyben kifejtett revizionista-szeparatista" céljait képviselte, és "Nagy-Magyarország visszaállítására" készült, "e folyamat részeként pedig a román állampolgárok és javaik elleni erőszakos cselekedetekkel, valamint a román hatóságoknak az úgynevezett Székelyföld fölötti ellenőrzése megnehezítésével/megakadályozásával" is számolt.

A HVIM hétfőn késő este közölte, hogy a kézdivásárhelyi szervezete elnökénél reggeltől késő estig házkutatást tartottak, melynek végén az illetőt Bukarestbe vitték. A szervezet közleménye szerint a házkutatás során a hatóságok olyan tárgyakat foglaltak le, amelyek törvényesen lehettek a vizsgált személynél. Azt is hozzátette, hogy az érintett személy magyar állampolgársággal is rendelkezik, ezért konzulátusi segítséget kérnek.

A Székelyhon portál a HVIM-es forrásból származó információként közölte, hogy a szervezet kézdivásárhelyi elnökénél "airsoft köridőmérő szirénát, airsoft optikai segédeszközt, szilveszteri petárdát és születésnapi tortára helyezhető csillagszórót" foglaltak le a hatóságok.

mti



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-12-01 20:47:15
Aki terrorista, az terrorista.
Amúgy a Vármegyések és a Betyársereg ugyanolyan veszélyesek , mint a román nacionalisták.
Egy börtönbe kellen zárni mindegyiket.
avatar
hahaha
2015-12-01 23:54:55
re:
avatar
jutacs
Aki terrorista, az terrorista.
Amúgy a Vármegyések és a Betyársereg ugyanolyan veszélyesek , mint a román nacionalisták.
Egy börtönbe kellen zárni mindegyiket.

Eddig is láttuk, hogy nem vagy normális, de ez már súlyos. Ne ülj fel minden provokációra. Az ügyészség már ejtette is a vádat, mert egy vicc volt. Airsoft. Ennyi erővel ide is jöhetnek , mert itt is airsoftonzak udvarhelyen...
avatar
jutacs
2015-12-02 13:49:23
Minden országban elítélik az àllamellenes szervezkedőket.
Ha magyar, ha arab.
Ezek a vármegyések és bandái pedig több kárt okoznak a székelységnek, mint a tatárjárás

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."