Băsescu pártja a harmadik helyen áll

A politikai élet két meghatározó pártja - a PNL és a PSD - mögött a Népi Mozgalom (MP) vált a harmadik legnépszerűbb politikai erővé.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

valasztasok-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 09., 06:59
0 hozzászólás. 

Ezt az elemzők a volt államfő "radikálisabb hangvételének" tulajdonítanak - közölte kedden az Adevărul hírportál egy friss felmérés eredményeit ismertetve.

A Rating Politic ügynökség december elején végzett telefonos közvéleménykutatása szerint a megkérdezettek 35 százaléka a PNL-re, 34 százaléka a PSD-re 7,5 százaléka pedig az MP-re voksolna, ha most rendeznének parlamenti választást.

A Băsescu védnökségével 2014-ben alakult párt a tavalyi európai parlamenti választáson még a voksok 6 százalékát szerezte meg, de akkori elnöke, Elena Udrea volt turisztikai miniszter korrupciós botrányai nyomán támogatottsága az ötszázalékos parlamenti küszöb alá esett. A Népi Mozgalom potenciális szavazóinak arányát egész évben három százalék körülire taksálták a felmérések. Băsescu idén októberben lépett be a pártba, amely azonnal elnökévé is választotta.

A volt államfő főleg a migránsválság ügyében tanúsított határozott álláspontja révén hívta fel magára a figyelmet: Băsescu volt a leghangosabb ellenzője annak, hogy az ország menedékkérőket vegyen át más uniós országoktól a brüsszeli kvótarendszer alapján és azt is biztonsági kockázatnak nevezte, hogy a kormány telket adott a muzulmán közösségnek egy óriásmecset megépítse céljából.

A Rating Poltic felmérése szerint az említett három párton kívül a Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vezette Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), illetve az idegengyűlölőnek tartott Nagy Románia Párt (PRM) is bejutna a parlamentbe 6,5 illetve 5 százalékkal.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 4 százalékos eredményt jósol az ismertetett felmérés fél évvel a helyhatósági és egy évvel a parlamenti választások előtt. Az új választási törvény a regionális pártok képviselethez jutását alternatív küszöbbel könnyíti: azok az - országos szinten öt százalék alatt teljesítő - politikai alakulatok is bejutnak a parlamentbe, amelyek négy megyében megszerzik a voksok legalább 20 százalékát.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogyan fogadnák a választók azt, ha az újonnan hivatalba lépett független Dacian Cioloș miniszterelnök pártot alapítana Klaus Johannis államfő támogatásával. A válaszadók 41 százaléka azt mondta: megmaradna korábban jelzett választása mellett, míg 35 százalékuk állította azt, hogy megszavazná az új "Cioloș-pártot".

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."