Ilyen időnk lesz karácsonykor

Rövid ujjúban díszítheti a karácsonyfát az angyal. Az évszakhoz képest magasabb az átlag hőmérséklet, de karácsonykor még melegebb lehet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

meteo kikep-1
Szombatfalvi látkép |Fotó: Kakasy Botond | archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. december 23., 13:08
0 hozzászólás. 

Egyelőre Romániát elkerüli a hidegfront, így marad a decemberhez képest magas hőmérséklet. Sőt, a karácsonyi ünnepek alatt Olténia és Havasalföld régióiban elérheti a 20 Celsius fokot is.

Csütörtökön, karácsony első napján felmelegedésre számíthatunk az ország teljes területén. A központi és nyugati régiókban felhős lesz az ég, amíg az ország többi részén tiszta égbolt várható kisebb szélmozgásokkal. Csak a magasabb hegyvidékeken tapasztalhatunk felerősödő szelet. A hőmérséklet általában 4-9 C fok között alakul Erdély és Máramaros területén, a Bánátban és a Partiumban 8-12 C fok között, Munténiában és Dobrudzsában ez az érték 8 és 17 C fok között lesz. Moldvában 8-13 C fok, illetve ennél kicsivel magasabb hőmérséklet várható, a Kárpátoktól délre.

Pénteken egy alig érzékelhető lehűlés lesz, de az évszakhoz képest továbbra is meleg marad. Az ország középső és nyugati részén az ég felhős marad, a többi helyen változóan alakul, de többnyire tiszta égboltra számíthatunk, a csapadék valószínűsége nagyon alacsony, Erdély egyes területein fordulhat csak elő szitáló eső. Erdélyben és Máramarosban a hőmérsékleti maximumok 3-8 C fok között alakulnak, a Bánátban és Partiumban 6-10 C fok között, Olténiában, Munténiában és Dobrudzsában 8-13 Celsius fok között, amíg Moldvában 5-10 C fok között várható.

Szombaton, karácsony másodnapján, tovább csökken az átlag hőmérséklet 1-2 fokot az ország egész területén köszönhetően annak, hogy több területen is köd képződhet. A reggeli órákban gyenge szélmozgásra számíthatunk, a legalacsonyabb hőmérséklet elérheti a -10 C fokot is, de szerencsére Erdélyben és az alacsonyabban fekvő területekre ez nem lesz jellemző. A hőmérséklet napközben 2-7 C fokra melegedhet fel Erdélyben és Máramarosban, a Partiumban, és a Bánságban 5-9 C fok, Olténiában, Munténiában 6-11 Celsius fok között, amíg Moldvában 5-9 Celsius fok között várható.

A fehér karácsony idénről is elmarad, bár tévesen alakult ki a köztudatban, hogy karácsonykor fehérbe borul minden. Európa ezen régiójában általában minden negyedik karácsonykor várható tartós havazás. Ez valamivel gyakoribb az északi skandináv államokban, ahol kétévente havazik karácsonykor is. A filmekben rendszeresen a karácsonyfához társított sűrű havazás és kifehéredett városjelenetek, illetve az összemosódó emlékek keltik gyakran azt az illúziót, hogy régebb több fehér karácsonyunk volt.

A szokatlan meleg sem tart örökké, az év utolsó napjaira, illetve az újév elejére lehűlés várható, így az évszaknak megfelelő értékeket mutatják majd a hőmérők. Napközben 0 és 3 C fok között alakul a hőmérséklet, amíg éjszaka -3/-7 Celsisus fokig is lesüllyed a hőmérő higanyszála.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."