Májustól nő a minimálbér

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy májustól 1250 lejre emelkedik a minimálbér. Ennyit vihetsz haza.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Fotó: illusztráció
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2015. december 30., 19:02
0 hozzászólás. 

Dan Suciu kormányszóvivó kiemelte, hogy a kabinet mind a munkaadók, mind a szakszervezetek képviselőivel megegyezett a béremelésről. Hozzátette: a kormány által lefolytatott egyeztetések által gyakorlatilag újraindult a társadalmi párbeszéd Romániában. A szóvivő szerint a minimálbér emelkedése 1,131 millió alkalmazottat érint, akik közül több mint egymillióan a magánszektorban dolgoznak.

A minimálbér emelését Victor Ponta kormánya ígérte meg 2015 elején. A Ponta-kabinet ígérete szerint a minimálbérnek 2016 január elsejétől kellett volna a jelenlegi 1050 lejről 1200 lejre emelkednie. A novemberben beiktatott Ciolos-kormány azonban úgy ítélte meg, hogy a béremeléssel Románia azt kockáztatná, hogy 2016-ban három százalék fölé emelkedik a költségvetési hiány. A kabinet keddi javaslatát - mely szintén májusra halasztja a béremelést, de növeli a minimálbér összegét - a szakszervezetek elfogadták.

Ennyit kapsz kézhez májustól

Azok, akik 1050 lejes bruttó minimálbérben részesülnek, májusig 777 lejt kapnak kézhez. Az alkalmazott 273, a munkáltató 243 lejjel járul hozzá a különbségből az állami büdzséhez. Májustól a calculatorsalariu.ro számításai szerint legkevesebb 912 lejt kap minden teljes munkaidős alkalmazott kézhez. 338 lejt az alkalmazott, 276 lejt a munkáltató kell, hogy befizessen a költségvetésbe.

Az országos átlagbér 2015 októberében bruttó 2594 lej volt, átlagosan nettó 1871 lejből gazdálkodtak a romániai alkalmazottak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."