Kelemen Hunor: meg kell próbálnunk együttműködni a kormánytöbbséggel

Félévente megújítandó parlamenti együttműködésre készül az RMDSZ a szociálliberális koalícióval.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KelemenHunor-2015
Kelemen Hunor Fotó: archívum
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI
2016. december 21., 12:11
0 hozzászólás. 

Félévente megújítandó parlamenti együttműködésről tárgyal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szociálliberális PSD-ALDE koalícióval, amely a december 11-i választások után kormányalakításra készül Romániában - közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden.

„Nekünk az a fontos, hogy a parlament szerepét megerősítve, a politikai döntéseket a parlamentbe visszahozva a választási kampányban tett ígéreteinkből minél többet megvalósítsunk" − magyarázta a szövetség elnöke.

Hozzátette: ennek érdekében az RMDSZ-frakció 6,5 százalékához „hozzá kell tenni" további 43-44 százalékot, márpedig az adott helyzetben az 54 százalékkal rendelkező PSD-ALDE kormányzati többség mutatkozik „nyitottnak és képesnek" arra, hogy a magyar érdekképviseletnek segítsen.

Bebiztosítanák a kisebbségi jogokat

Kelemen Hunor a megújult RMDSZ-frakciók első bukaresti együttes ülése után derűlátóan nyilatkozott a szociálliberális többséggel kezdett tárgyalásokról. Úgy vélekedett: ha néhány kérdést tisztáznak, akkor olyan parlamenti együttműködésben állapodhatnak meg, amely a kisebbségi jogok tekintetében is „biztonságosabb Romániát" eredményezhet.

Elmondta: az RMDSZ olyan megállapodást akar elfogadtatni, amely „lefordítja" és számon kérhetővé teszi az európai nyelvi chartát és kisebbségi keretegyezményt, továbbá egyértelműen utal a tanügyi törvényre és a közösségi szimbólumok használatára, hogy ezeket ne lehessen többféleképpen értelmezni.

Ennek érdekében egyértelműsítő törvénymódosításokat terveznek, és a – jelenleg hússzázalékos lakosságarányhoz kötött – anyanyelvhasználati küszöb leszállításához is támogatást várnak a parlamenti többségtől.

A PSD-ALDE-koalícióval kötendő megállapodás a minimálbérre, az észak-erdélyi autópályára, a közigazgatásban dolgozók bérére, és a fiatalok támogatására is kiterjed. Kelemen Hunor hozzátette: ha arra a következtetésre jutnának, hogy a megállapodás nem működik, azt fel is lehet majd mondani, de úgy vélekedett: meg kell próbálniuk együttműködni a kormánytöbbséggel azokért, akik az RMDSZ-re szavaztak, akik a magyar szövetségtől várnak megoldást problémáikra.

Még mindig nincs miniszterelnök-jelölt

Kelemen Hunor korábban egy rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: a megállapodás megkötése előtt az RMDSZ is tudni szeretné, ki lesz a miniszterelnök, mit tartalmaz a kormányprogram, kitér-e és miként a kisebbségekre.

Az RMDSZ nem siet, a megállapodás megkötésére lehet, hogy csak az új kormány beiktatása után kerítenek sort – tette hozzá.

Klaus Johannis államfő szerdára hívta kormányalakítási egyeztetésre a pártokat. A PSD-ALDE koalíció eddig nem nevezte meg miniszterelnök-jelöltjét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."