Nem lesz tíz százalékos a küszöb

Marad a húsz százalék, tízre nem mehetünk le. Úgyhogy ennyit az USR-ről és a „kisebbségekről".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

camera-deputatilor
Nemet mondtak a módosításra
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2017. október 04., 14:44
0 hozzászólás. 

Elutasította a képviselőház plénuma szerdán az RMDSZ által benyújtott és 2001/215-ös közigazgatási törvényt módosító tervezetet, amelynek értelmében 10%-ra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb a kisebbségek által is lakott településeken. A javaslatot korábban negatívan véleményezte az alsóház három – jogi, közigazgatási és emberjogi – bizottsága.

A tervezetet csak az RMDSZ 21 képviselője támogatta szavazatával a plénumban, 256-an ellene voksoltak, 4 törvényhozó pedig tartózkodott.

A helyi közigazgatásról szóló törvény RMDSZ által javasolt módosítása értelmében 20 százalékról 10-re csökkentenék az anyanyelv-használati küszöböt, és egy kedvezményes küszöböt is bevezetnének. A tervezet értelmében azon településeken, ahol valamely nemzeti kisebbség számaránya eléri a 10%-ot, használhatják anyanyelvüket a helyi közigazgatási intézményekben és az azoknak alárendelt intézményekben, a prefektúrákon, a minisztériumoknak és a központi közigazgatásnak alárendelt területi intézményekben. Jelenleg csak azokon a településeken kötelező a nyelvi jogok alkalmazása, ahol a kisebbségek számaránya meghaladja a 20%-ot.

A tervezet szakbizottsági vitája során mindegyik alakulat képviselői azon véleményüknek adtak hangot, hogy Románia továbbra is példaértékű országnak számít a kisebbségekkel szembeni tolerancia terén.

Mariana Popescu, a nemzeti kisebbségek képviselője is úgy nyilatkozott a plénumban, hogy nem támogatják az RMDSZ javaslatát, fölöslegesnek tartják azt. „Úgy véljük, hogy Románia modellértékű a kisebbségvédelem terén alkalmazott jó gyakorlatok tekintetében, és szeretnénk megköszönni az államnak, a kormánynak a jogokat, amelyeket élvezhetünk" — jelentette ki a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek képviselője.

Cristian Seidler, a Mentsétek meg Romániát Szövetség képviselője szerint a tervezetbe iktatott alternatív küszöbök valójában 2%-ig is csökkentenék az anyanyelvhasználatot lehetővé tevő arányt, és ez közigazgatásilag és anyagilag megvalósíthatatlan. A tervezetről a szenátus szavaz döntő fórumként.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."