Így fékeznék a családon belüli agressziót

Azonnal eltávolíthatja a rendőr a családon belüli bántalmazót – elfogadták az erről szóló törvényt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

bantalmazas
Azonnal közbeléphet a rendőr, ha baj van. A fotó illusztráció.
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. február 09., 15:09
0 hozzászólás. 

A kormány csütörtöki ülésén elfogadta a családon belüli erőszak megfékezéséről szóló törvénytervezetet, amely bevezeti az ideiglenes védelmi rendeletet, amellyel a rendőrnek joga lesz azonnal közbelépni az áldozat védelmében és az agresszor eltávolításáért – jelentette be Nelu Barbu szóvivő.

„Ez a jogszabály két vonatkozó törvényt módosít és bevezeti az ideiglenes védelmi rendeletet, amely lehetőséget teremt a rendőrnek az azonnali, hatékony közbelépésre (...) az áldozat védelmében és az agresszor eltávolításáért" - mondta Barbu a Victoria palotában tartott sajtóértekezletén.

Emlékeztetett: a védelmi rendeletet már 2012-ben bevezették, a mostani rendelkezés segíti annak alkalmazását.

„Az ideiglenes védelmi rendeletet a rendőr állítja ki és azonnal érvénybe lép, nincs felszólítás, nincs határidő, azonnal végrehajtandó. Öt napig érvényes, de meghosszabbítható a végleges védelmi rendelet kiadásáig. Azaz, ha a rendőr kiállítja az ideiglenes védelmi rendeletet, ezt 24 órán belül meg kell erősítenie egy ügyésznek, a rendőr által a helyszínen begyűjtött bizonyítékok alapján. Utólag, az ügyésznek, az ideiglenes védelmi rendeletet az összes bizonyítékkal együtt a bíró elé kell terjesztenie, aki dönt arról, hogy kiad-e védelmi rendeletet" – nyilatkozta Barbu.

A szóvivő szerint a rendőrnek joga és kötelessége lesz, hogy - akár erőszakkal is - bemenjen a lakásába, kiállítsa az ideiglenes védelmi rendeletet, amellyel azonnal eltávolítsa az agresszort, még akkor is, ha a lakás az agresszor tulajdonában van.

A rendőr, a helyszínen tapasztaltak alapján különböző módon járhat el az agresszorral szemben, például, megtilthatja, hogy egyáltalán visszatérhessen a lakásba a védelmi rendelet érvényessége alatt, ez esetben elveheti a házkulcsokat is, vagy korlátozhatja a kapcsolatot az áldozattal otthon, a munkahelyen, az iskolában – magyarázta Barbu.

A rendőr nyomon követi a védelmi rendelet betartását, ennek megszegése bűncselekménynek számít, amelyért egy hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Bizonyos körülmények között elrendelhető, hogy az agresszor elektronikus nyomkövető karperecet viseljen – mondata Barbu.

Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint 2017-ben a családon belüli erőszaknak 20.617 áldozata volt, 84 halálesetet regisztráltak, több mint 3.000 védelmi rendeletet állítottak ki, amelyből 1.011-et megszegtek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."