Elrajtolt a roncsautóprogram

A roncsautó plusz programra is már csak egy hetet kell várni.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

roncsauto
Elindult a program, fotó: archívum
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. március 16., 09:54
0 hozzászólás. 

Két hónappal korábban, mint tavaly, csütörtökön elrajtolt a roncsautóprogram, amelyet a természetes és jogi személyek egyaránt igénybe vehetnek. A programra idén 253 millió lejt szán a környezetvédelmi minisztérium. A roncsautó plusz program jövő héten indul - tájékoztatott a szaktárca.

A teljes költségvetésből 133 millió lejt fordítanak a klasszikus roncsautó programra, a roncsautó plusz programra pedig 120 millió lejes keret jut.

A környezetvédelmi minisztérium becslései szerint a 2018-as költségvetésből körülbelül 19.000 új személygépkocsi vásárlásához tudnak támogatást nyújtani, a roncsautó plusz programon keresztül pedig 2.000 elektromos meghajtású autót vásárolhat a lakosság.

Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, ez a leghosszabb életű kormányprogram, az idei év egyik legfontosabb újdonságaként pedig azt emelte ki, hogy használt kisbuszokat is értékjegyre lehet váltani.

Akárcsak az elmúlt évben, idén is 6.500 lejes értékjegy jár a lecserélt használt autókért. A kiírás a károsanyag-kibocsátás függvényében küszöböket ír elő a megvásárolandó gépkocsikat illetően, és legtöbb 130 g/km-es szén-dioxid-kibocsátású autót lehet vásárolni az értékjegy felhasználásával. Az értékjegyhez 1.000 lej értékű ökobónusz is jár, amennyiben olyan gépjárművet vásárolnak, amely legtöbb 98 g/km-es széndioxid-kibocsátású és vegyes meghajtású. Aki hibrid meghajtású gépjárművet szerez be, 1.700 lejes ökobónuszban részesül.

Egy tulajdonos több új gépkocsit is vásárolhat, amennyiben ugyanannyi régi gépjárművet ad le roncsautóként.

Jogi személyek legtöbb 200.000 eurónak megfelelő összegre pályázhatnak a roncsautóprogram keretében (áruszállítással foglalkozó vállalkozások esetében 100.000 euró).

A roncsautó plusz program jövő héten indul. Két típusú értékjegyet kaphatnak az érdekeltek: elektromos gépkocsi vásárlása esetén 45.000 lej, azaz 10.000 euró értékű jegy jár, a kevesebb mint 50 g/km szén-dioxid-kibocsátású, hibrid meghajtású járművek vásárlását pedig 20.000 lejjel, vagyis körülbelül 5.000 euróval támogatják.

A környezetvédelmi tárca által közölt adatok szerint tavaly 28.366 használt autót vontak ki a forgalomból a roncsautóprogram révén, és 467 új gépkocsit vásároltak a roncsautó plusz program keretében.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."