Iohannis is elégedetlen a bértörvénnyel

Nem kiszámítható, és diszkriminatív is. Az adó- és költségvetési politika pedig megfontolatlan az államfő szerint.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

iohannis-no
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2018. április 04., 11:50
0 hozzászólás. 

Klaus Iohannis megbeszélésre hívta a Cotroceni-palotába Viorica Dăncilát miniszterelnököt és Lia Olguţa Vasilescut munkaügyi minisztert. Az Államelnöki Hivatal közleménye értelmében az elnök megfontoltságra intette a kormányt gazdaságpolitika terén, hangsúlyozva, hogy a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvény ellentmond az egyenlőség és kiszámíthatóság elvének, ugyanakkor a különféle ágazatokat érintő utólagos módosítások miatt nem egységes a jogszabály.

Az idézett forrás szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök biztosította az államfőt arról, hogy van fedezet az egységes bértörvényben előírtak alkalmazására. Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter ismertette a jogszabály kidolgozásakor figyelembe vett alapelveket, hangsúlyozva, hogy a közalkalmazottak bérezését szabályozó törvény hatásai 2022-ben teljesednek ki.

Az elnök kifejtette, a beígért 25 százalékos fizetésemelést gyakorlatilag hatástalanították a társadalombiztosítás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való átruházásával, majd több ízben is sürgősségi rendeletekkel módosították a jogszabályt, amely így lassan „újabb tartalom nélküli formává válik".

Iohannis rámutatott: nem lehet kiszámíthatóságról beszélni, míg folyamatosan újabb módosításokat fogadnak el az egyes ágazatok bérezését illetően, ami egyrészt diszkriminációhoz vezet, másrészt további követelésekre ösztönöz más ágazatokat.

Az orvosok és pedagógusok béremelésével kapcsolatban az elnök kifejtette, az eddigi intézkedések csak részben orvosolják e két ágazat problémáit, ahhoz, hogy hosszú távon is eredményes legyen, a béremelést a jövőre szóló garanciák kell, hogy kísérjék.

Az államfő ugyanakkor figyelmeztette a kormány két képviselőjét: a megfontolatlan adó és költségvetési politika miatt fennáll a veszélye annak, hogy tovább csökken a lakosság vásárlóereje.

„A társadalombiztosítási járulékok terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való áthárítása és a jövedelemadó 16-ról 10 százalékra csökkentése nyomán alig, átlagban hozzávetőlegesen 5 százalékkal nőttek a nettó fizetések a közszférában, de ezt a csekély növekedést is hatástalanította az infláció, amely 2018 februárjában elérte a 4,7%-ot" - idézi a közlemény az elnököt.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."