Van, akinek jókor jött a sertéspestis

78 ezer disznót pusztítottak e. A pórul járt gazdákon túl az eseményeknek vannak szerencsés szereplői. De miköze ehhez Dragneának?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

sertes pestis fertotlenit
Háztáji gazdaságot fertőtlenít a hatóság. Valakinek jó biznisz? FOTÓ: telegrafonline.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. augusztus 08., 18:28
0 hozzászólás. 

78 ezer disznót pusztítottak el a hatóságok a pestis rohamos terjedésének megfékezése érdekében. A témában több okonyomozó írás is megjelent a napokban, amikből kiderül, a pórul járt gazdákon túl az eseményeknek vannak szerencsés szereplői.

Az állatok túlnyomó többségét a Fekete-tenger és a Duna-delta térségében ölték le, ahol sokkal agresszívebb a járvány, mint a magyar határral szomszédos megyékben – közölte Geronimo Brănescu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) elnöke.

Az afrikai sertéspestis (ASP) egy évvel ezelőtt, 2017. július végén jelent meg Szatmárnémeti szélén két háztáji gazdaságban. Az ország észak-nyugati térségében az ANSVSA szerint azóta „lassan terjed, illetve mérséklődött” a járvány: a hivatalos adatok szerint azóta Szatmár, Bihar, Szilágy, Tulcea, Brăila, Konstanca, Ialomiţa és Galac megyéket érintette a pestis.

Az állategészségügyi hatóság azt követően tette közzé az ASP-járványról a hivatalos adatokat, hogy egy oknyomozó újságíró, Cătălin Tolontan a járvány valós méreteinek eltitkolásával vádolta meg a hatóságokat.

Az újságíró állategészségügyi szakemberektől származó értesülései szerint a járvány már Moldva déli részére és Erdély csaknem egész területére kiterjedt, ami immár több mint százezer sertés feláldozását feltételezi.

Dragnea fia nem fél a pestistől

A tolo.ro honlapon több írást is közölt Cătălin Tolontan, ahol a megszólaltatott szakemberek a hatóság vezetőségét okolják, hogy lassan állambiztonsági méreteket ölt a betegség terjedése.

Az újságíró szerint 2018 elején olyan elemi vizsgálatok maradtak el költségcsökkentés címen, amiknek beláthatatlan következményei lehetnek: 6 millió eurót spóroltak, de ennek most több mint százszorosát veszíti el az állam.

A témában a G4 Media is közzétett egy cikket csütörtökön, amiben arról írnak, mennyire szerencsésen alakult Liviu Dragnea fiának, Ştefan Valentin Dragnea farmjának sorsa: pont azelőtt adott túl állatállományán, hogy a szakhatóság bevezette volna az állatok feldolgozására és értékesítésére vonatkozó szigorítást.

Ki kinek a kije?

A G4 Media cikke szerint egyébként ifjabb Dragneának jól jött, hogy értékesíteni tudta állatait ezekben a nehéz időkben, mert augusztus végén éppen nősülni készül.

Az esküvő meghívottainak listáját végigböngészve az újságírók olyan érdekességre bukkantak, ami kicsit más színben tünteti fel a szerencsés véletlennek nevezhető eseményeket: ifjabb Dragnea leendő násznagya, Paul Sorin Stănescu történetesen kebelbarátja az ANSVSA elnökének, Geronimo Brănescunak, akivel korábban közös érdekeltségük is volt abban a Farmavet Kft. nevű cégben, ami sorozatosan nyeri a fertőtlenítőszerekre kiírt közbeszerzéseket – írja a Recorder.ro portál.

Hogy mennyire jól megy a cégnek? A konstancai állategészségügy épp a napokban vásárolt 15 ezer euróra fertőtlenítőszereket a sertéspestis kezelésére az említett cégtől. De a közbeszerzéseket bonyolító elektronikus katalógus (SEAP) szerint a tulcea-i állategészségügyi hatóság is bevásárolt már 25 ezer euróra. Ugyancsak a Farmavet Kft-től.

farmavet seap

A végső összeg egyébként közel sem ennyi, hisz a hatóságok sürgősségi esetre hivatkozva nem kötelesek SEAP-on vásárolni. Annyit és akkor költenek, amennyit kell. És akarnak.

Az eset érdekessége, hogy nem csak az állategészségügyi hatóság köteles bevásárolni a szerekből, hanem az érintett települések polgármesteri hivatalainak is gondoskodniuk kell a fertőtlenítésről.

A madárinfluenza is jó biznisz volt?!

Nem először bukkan fel fertőtlenítő szereivel Paul Sorin Stănescu: az ő cégét favorizálták a 2005-ös madárinfluenza járvány megfékezésekor is.

A vállalkozása által forgalmazott szer akkor úgy utasított maga mögé egy belga gyártmányú – a 2003-as belga és holland madárinfluenza idején már bizonyító – fertőtlenítőszert, hogy később kiderült, a Farmavet terméke nem volt bevizsgálva arra, hogy alkalmas-e vagy sem a madárinfluenza kezelésére.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."