Halálos repülőszerencsétlenség Kolozs megyében

Hétfőn 13:20-kor lezuhant egy MIG 21-es katonai repülőgép a Kolozs megyei Aranyosgyéres közelében található Harasztoson. A balesetben életét vesztette a gép pilótája és utasa, polgári áldozatok nincsenek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 02., 08:00
1 hozzászólás. 


Harasztos polgármestere elmondta, hogy a szerencsétlenül járt repülőgép a község területére zuhant ugyan, de olyan helyre, ahol csak két lakóház található. Egyik ingatlan sem sérült, a MIG egy kukoricásban ért földet – írja a manna.ro.

A helyi illetékesek tájékoztatása szerint a baleset ideje alatt rendkívül meleg, napsütéses volt az idő, semmi sem zavarta a látási viszonyokat, így még nem tudni, mi okozta a katasztrófát.

Nem ez az első ilyen jellegű baleset, a román hadsereg légiereje jelentős részben ilyen típusú gépekből áll. A legtöbb szerencsétlenség Torda és Aranyosgyéres között történt: több pilóta is életét vesztette a Kolozs megyei Bermuda-háromszögben.

Először 1993-ban következett be végzetes baleset, akkor két MIG 21-es ütközött össze az Olt megyei Srancenata község fölött. A balesetben mindkét pilóta életét vesztette, a későbbi vizsgálatok során egyértelművé vált, hogy a földi irányítás hibája okozta a szerencsétlenséget.

1994. május 17-én Temesvár mellett zuhant le egy ugyanilyen típusú gép, a pilóta ekkor is életét vesztette. Néhány hónappal később, 1994 szeptemberében a Teleorman megyei Furculeştien zuhant le egy katonai repülőgép, a pilóta itt sem élte túl a balesetet. Ugyanekkor a Torda melletti Bogátán gyakorlás közben hibásodott meg és zuhant le egy újabb repülő.

1995 júliusában megint ikerbaleset történt. Az első Deveselunál: itt a pilóta életét vesztette. A másik Temesvár mellett: a pilótáknak sikerült katapultálniuk, így életben maradtak. 2002 februárjában egy MIG 21-es Lancer katonai repülőgép Fetesti mellett zuhant le, a szerencsétlenségnek nem volt túlélője. Ugyanebben az évben márciusban Aranyosgyéresen gyakorlás közben zuhant le egy gép: a pilóta katapultált, és így életben maradt.

Másfél évvel később a közeli Aranyosegerbegyen zuhant le a következő MIG, a pilóta a balesetben életét vesztette. A technikai vizsgálat szerint emberi mulasztás okozta a katasztrófát. 2004 augusztusában újabb aranyosgyéresi katasztrófa történt: két gép ütközött egymásnak Aranyosgyéres közelében. Az egyik gép a Maros megyei Maroskeresztúron, a másik Földváron zuhant le. A pilóták mindkét esetben katapultáltak, de három személy súlyosan megsérült, az anyagi kár pedig elérte az 1,1 milliárd régi lejt.

2006 novemberében újra Aranyosgyéresen történt katasztrófa, megint egy MIG zuhant le. Ugyanekkor az Arad megyei Bélörvényesen is baleset történt, a lezuhanó gép hat méter mélyen fúródott bele a talajba. A pilótát, aki a katasztrófában szörnyet halt, hősként tisztelik a helyiek, azért nem sikerült ugyanis katapultálnia, mert a meghibásodott géppel tovább repült a lakott terület határainál.

A sorozatos katasztrófák miatt 2005-ben a belügyminisztérium úgy döntött, kivonja a forgalomból ezt a típust, a végső határidő azonban 2013: addig cseréli le a román légierő a meglévő 48 repülőgépet.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szkíta
2010-11-02 14:01:00
És ezeket a roncsokat járatták a fejünk felett a múlt héten is naponta többször ?
Börtönbe kellene nyomni azt az agyamentet aki felszállási engedélyt ad ezeknek a kamikazeknak.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."