Színes » Érdekességek

Jürgen a fellegekben akar járni

Az álomjárművek felújításából visszavett, ezért idén „csak" egy csúcsrepülőt épít a bögözi Jürgen Hausdorf. Azt viszont repterestől.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Jürgen kollégáitól ajándékba kapta a makettet. Fotók: Balogh Réka Adrienne
Jürgen kollégáitól ajándékba kapta a makettet. Fotók: Balogh Réka Adrienne
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 21., 00:20
1 hozzászólás. 

Nem sokan tudhatnak magukénak magánrepülőt a környéken, de aki megengedi magának ezt a luxushobbit, az hamarosan már Bögöz határában is landolhat. A több mint húsz éve Romániában élő Jürgen Hausdorf saját és a repülés többi szerelmese számára létesít biztonságos leszállópályát önköltségen, a község erkölcsi támogatásával.

A Hannover közelében született, de családostól már régóta Bögözben élő mérnök-vállalkozó nem ismeretlen a székelyeknek. Korábban Harley Davidson motorkerékpárokat alakított át a Transylvanian Choppers műhelyében, tavaly pedig saját építésű Shelby Cobrája kapcsán híresült el, akkor portálunk is bekukkantott a munkafolyamatba.

shelby cobra-12

Archív fotó: Kakasy Botond

Ha egy álmod valóra válik, álmodj újat" − jelentette ki akkor, s lám, egy évvel azután, hogy az oldtimer autócsoda kigördült az útra, máris egy kétszemélyes sportrepülőt épít, amellyel a tervei szerint a Hargitára is ki lehet majd ruccanni.

Csúcsjárművek és a lovagi páncél

A fém lépcsőket gyártó vállalkozó bögözi műhelyében nagy a sürgés-forgás: a cég székhelyét kibővítik, ezért mindent ki kellett hordani − szabadkozik a házigazda, de mi csak forgatjuk a fejünket.

A telep parkolójában egy stílusos fehér moci állomásozik egy csúcskategóriás Chevrolet sportautó társaságában, mindezek mellett egy majdnem garzonlakás méretű terepjáró sötétlik − utóbb kiderül, ezzel fuvaroz ki minket a készülő reptérhez.

jurgen1

Elsőként azonban Jürgen irodájába megyünk, ahol hellyel, innivalóval kínál. Az első látványosság, amit kiszúrunk, a sarokban álló lovagi páncél, sisakkal, pajzzsal. Önvédelem − viccel Jürgen, majd helyet foglal az íróasztala mögött, amely szintén a fémmegmunkáló műhelyben készült: a falemezeket alumíniummal vonták be, egyedi stílusban. A következő asztala egy repülő szárnyából készül, a falból áll majd ki, és nem lesz lába − avat be terveibe.

A vállalkozó tehát nem csak chopper- és oldtimer-rajongó, de szenvedélyes repülős is. Van már kétszemélyes kisgépe, amely jelenleg Makfalván várja, hogy a bögözi, most készülő reptérre kerülhessen.

Az új gép viszont masszívabb lesz: a Hargitára is ki lehet repülni vele − mondja Jürgen. A gép váza már majdnem kész, a különböző alkotóelemek már a beszerelésre várnak.

jurgen8

Ezt a fajta gépet, a Country Flyert úgy kell összeszerelni, mint egy puzzle-t − tudjuk meg Jürgentől. A műhelyben meg is nézzük a készülő repcsit, elképedve vesszük szemügyre a hatalmas motort, a méretes, nehéz kerekeket, valamint a teleszkópos lábakat, amelyek kétméteres szintkülönbségekig még kiegyensúlyozzák a gépet le- és felszálláskor.

Egy hónapot spórol évente

Az egyszerűbb gépek viszont, amilyen a Makfalván tárolt repülő is, nagyon érzékenyek a kis buckákra is, könnyen kibillenhetnek az egyensúlyukból. A bögözi repteret tehát főként azért építi meg, hogy ne kelljen mindig a makfalviig autóznia, ha fel akar szállni, a közelben ugyanis nincs erre más lehetőség. Emellett szeretné megkönnyíteni a térség repülőtulajdonosainak légi közlekedését is.

Udvarhelyen jelenleg két embernek van saját repülője, így majd ők is igénybe vehetik a repteret, de Jürgen szerint ha megteremtik a megfelelő feltételeket, a környéken egyre többen kedvet kaphatnak a repüléshez.

Egy vállalkozó ugyanis rengeteg időt megspórol a gyakori üzleti utakon, ha innen, a közelből magánrepülővel megy át valamelyik több száz kilométerre levő városba. Ha autózik, csak az odaút beletelik egy fél napba, fáradtan érkezik meg, tárgyal, aznap ott kell éjszakáznia, és csak másnap tud hazajönni.

Repülővel viszont másfél óra alatt megteszi az utat, két-három órát tárgyal, hazarepül, és még aznap van ideje, energiája dolgozni. Egy év alatt egy hónapnyi időt is megtakarít így − ecseteli nem szokványos tapasztalatait Jürgen.

Nehéz jogsit szerezni

Ugyanakkor a repülés közel sem csak az időspórlást szolgálja: ha az időjárás engedi, a vállalkozó hetente repül hobbiból is, ilyenkor egészen az országhatárig elszáll. Hatéves lányát, Sophiát is gyakran magával viszi, aki nem fél a repüléstől. A gyerekek alapvetően nem félnek semmitől, a szülők félelmeit veszik át − vallja Jürgen. Hozzáteszi, a repülés biztonságosabb az autózásnál, arányaiban véve sokkal kevesebb a baleset.

Főként, ha az ember betartja az alapvető szabályokat: egy honlapon engedélyt kell kérni a hatóságoknál, megjelölve a tervezett útvonalat, illetve a repülési magasságot. Ő általában 2500 láb magasan repül.

Ha az időjárásviszonyok nem megfelelőek, a hatóság nem engedélyezi a felszállást, de ha minden rendben, pár perc alatt, pár kattintással az ember bebiztosítja magát: mind a többi légi közlekedési eszköz, mind a sürgősségiek tudják, ki van még a levegőben. Ha baleset történik, így pár perc alatt megtalálhatják a repülőst − mutatott rá Jürgen.

jurgen3

A repülőgép-vezetői jogosítvány megszerzése eleve nem egy könnyű feladat: rengeteget kell tanulni, meteorológiát, fizikát, matematikát, hiszen folyton számolgatni kell a levegőben is a magasságot, sebességet, dőlésszöget.

Nem úgy megy ez, mint az autóvezetésnél, hogy a kezdő sofőr egy évig még tanuló vezetőnek számít, és addig elnézőbbek vele a többiek. Csakis akkor kapsz repülős jogosítványt, ha már kikapcsolt motorral is biztonságosan földre tudod tenni a gépet − magyarázta Jürgen,

A repülősök társasága éppen ezért nagyon jól egyezik: értelmesek, nem a pénz, a magamutogatás a lényeg a köreikben, nem is beszélnek pénzről, ha találkoznak. Persze azért a repülés nem olcsó hobbi, óránként 80 euróval lehet számolni a költségeket, de egy jó autóval utazni sem túl költségkímélő − világított rá Jürgen, aki egy kis németes akcentust és az elharapott szóvégeket leszámítva meglehetősen tisztán, választékosan beszél magyarul.

A papírmunka nehezebb, mint az építés

A reptér ötlete körülbelül egy éve foglalkoztatja Jürgent. Hónapok mentek rá a megfelelő helyszín kiválasztására. A székelyudvarhelyi repülősök szerették volna, ha Udvarhely Felsőboldogfalva felőli kijáratánál, a szeméttelep környékén létesített volna leszállópályát, de a város közelsége és a várható nagy zaj miatt inkább más területet keresett.

Ezenkívül nagyon fontos az, hogy aránylag lapos területen készüljön el: míg az autó göröngyösebb talajon is képes boldogulni, az átlagos kétszemélyes repülőknek érzékenyek és sérülékenyek a kerekei, és még balesetet is okozhatnak az egyenetlenségek.

jurgen6

Ezért a helyszínt fel kellett szántani, ezután egyenesre kell döngölni és ki kell vágni rajta néhány fát. A munkából még körülbelül két hónap van hátra. Azalatt elkészül a kis reptér, és a kifelé vezető földutat is modernizálják, mindezt saját költségen. Az alkalmazottak egy része jelenleg ott dolgozik.

A terület megvételéről aránylag könnyű volt megegyezni a tulajdonosokkal. Jürgen úgy érzi, a község támogatja. A papírmunkákkal, engedélyekkel, a birtoklevelekkel és egyebekkel viszont nehéz volt boldogulni: az üzletember tapasztalatai szerint Romániában jóval bürokratikusabb az ilyesmi, mint Németországban.

Sophia utcájáról a kifutópályára

Mi a terület felszántása után, a speciális, kis vízigényű fűmagok elvetése előtt jártunk a helyszínen. A munkásokon kívül, akik az irányítótorony lépcsőjén dolgoztak, egy falubeli is kijött kíváncsiskodni. A szomszédos területeken zajlottak a nyári mezei munkák, traktor zakatolt a közelben.

jurgen5

A kifutópálya ötszáz méteres lesz, hogy megfeleljen minden előírásnak, és biztonságosan le-, illetve fel lehessen szállni róla − ismertette az idegenvezetőnk. A pályán kívül három-négy repülő fogadására alkalmas „parkoló" is létesül, illetve elkészül egy közösségi tér, amelyen a repülősök társaságban tölthetnek egy kis időt.

Jürgen nem tervez kereskedelmi tevékenységet a reptéren, és még időbe telik, amíg az országos nyilvántartásba beveszik azt, de a barátokat addig is szívesen viszi sétarepülőzni − tette hozzá mosolyogva. Már kipróbálta a pályát, és aránylag rendben mentek az első manőverek, de most már csak a munka befejeztével lesz újabb teszt.

A reptér felé vezető utcácskát Jürgen lányáról, Sophiáról nevezik el, a reptérnek viszont egyelőre nem lesz neve. A kislány magyar napközibe jár, és magyar iskolába megy jövőre. Jürgen biztosra veszi, hogy ő is szenvedélyes repülős lesz.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Isty
2016-07-21 18:28:15
Ugyes
Orulok a cikknek! Gratulalok...a szekelyhon nem tud ilyet csinalni. Orulok, hogy informaciot szerezhetek ezekrol a dolgokrol es gratulalok Jurgen-nek is.
Koszonom!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."