Kiléphet a kormányból az RMDSZ

A pártelnök szerint a kormányból való kilépéssel is számolnak, amennyiben már nem működik a koalíció, vagy ha egyes célkitűzések érvényüket vesztik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 04., 09:29
1 hozzászólás. 

Markó Béla RMDSZ-elnök elmondta, jelen pillanatban még nem állnak a döntés meghozatala előtt, de összehívták a szövetség Állandó Tanácsát és a területi szervezetek elnökeivel elemzik a helyzetet. „Nem úgy tevődik fel a kérdés, hogy otthagyjuk-e a kormány vagy sem, hanem, hogy tovább lehet-e vinni a tanügyi törvényt, lehet-e bővíteni a kisebbségi jogokat és, hogy a koalíció képes-e egységes egészként működni" – nyilatkozta Markó.

Újságírói kérdésre válaszolva a pártelnök elmondta, a kormányból való kiválás oka a koalíció működésképtelensége, vagy az egyes programpontok (mint például a tanügyi törvény elfogadása) érvénytelenné válása lehet.

Ez utóbbira valós esély van, ugyanis az Alkotmánybíróság szerdán kimondta, alkotmányjogi konfliktus van a Parlament és a Kormány között: a tanügyi törvény elfogadása során merültek fel az aggályok, ezért a kormány a felelősségvállalási procedúrát felfüggesztette.

Az ügy érdekessége, hogy az Alkotmánybíróság 5-4 arányban küldte vissza a Szenátus elé a törvénytervezetet további vitára, annak ellenére, hogy a bírák közül öt kormánypárti és csak négyen ellenzék-közeliek, így a papírforma szerint fordított eredménynek kellett volna születnie. Egyes elemzők véleménye szerint a PDL elárulta az RMDSZ-t, így alakult ki a jelenlegi feszült helyzet.

Markó Béla összehívta a párt állandó tanácsát az oktatási törvény kapcsán, a pártelnök véleménye szerint nem voltak megalapozott okai az alkotmányellenesség kimondásának. Hozzátette, a kisebbségjogi kérdésekben való előrehaladás alapfeltétele az RMDSZ bármilyen kormányban való részvételének.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hottentotta
2010-11-04 12:25:37
mindenkinek jobb lenne ha kilepnenek

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."