Adórendőrséget hoz létre a kormány

2011. január elsejétől bárkit ellenőrizhetnek a fináncok, aki bevallott jövedelméhez képest jóval magasabb életszínvonalon él, jelentette ki Sorin Blejnar, az adóhivatal elnöke a Gândul című napilapnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 19., 12:03
0 hozzászólás. 


Ugyanakkor elismerte, még nem tudják pontosan, milyen kritériumok szerint választják ki azokat, akiket ellenőrizni fognak - írja a manna.ro.

A feketelistát először úgy állítják össze, hogy összevetik az adóhivatal adatbázisát a területi adóhivatalok és a polgármesteri hivatalok adatbázisaival, illetve "külső és belső forrásokkal", mondta a fináncfőnök. Mivel korlátozottak a tapasztalataik ezen a téren, más európai adóhivatalok és a Nemzetközi Valutaalap szakértőinek segítségét fogják kérni.

A kormány nemrég ismét megígérte az IMF-nek, hogy december végére megszületik az a rendelet, amelynek értelmében megadózzák a magánszemélyek nagy vagyonát, és kiterjesztik az adóalapot. A rendelet kidolgozását azonban folyamatosan elhalasztották.

Az adóhivatal év végére létrehoz egy speciális igazgatóságot, amely hozzá fog férni a magánszemélyek számláihoz, és ellenőrzi minden kiadásunkat. A nem bevallott jövedelmekre is 16 százalékos adót ró ki, és ha súlyosnak ítéli az esetet, értesíti az ügyészséget.

Elsősorban azoknál fognak vizsgálódni, akik hivalkodnak a luxussal, készpénzzel vagy hitellel nagyon drága javakat szereznek be, miközben papíron nincs semmilyen jövedelmük, nyilatkozta az adóhivatal vezetője. Nem minősül jövedelemnek az adomány vagy az örökség.

Az adóhivatal adatai szerint 2009-ben 172 millió lejt, szinte 42 millió eurót tett ki a magánszemélyek adócsalása, vagyis ennyit kellett volna befizetniük 16 százalékos jövedelemadóként az államkasszába. Ez azt jelenti, hogy mintegy 233 millió eurónyi jövedelmet nem vallottak be. Az idei első negyedévben az adócsalás mértéke 135 millió lej, azaz 32,9 millió euró volt.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."