Megpályázza az RMDSZ elnöki tisztségét Eckstein-Kovács Péter

Megpályázza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki tisztségét Eckstein-Kovács Péter, aki jelenleg Traian Basescu román államfő kisebbségügyi tanácsadója.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 23., 08:30
0 hozzászólás. 


Eckstein-Kovács hétfőn jelentette be ezt a szándékát. Elmondta: nagyon sokan várnak szemléletbeli és személyi változásokat a közelgő RMDSZ-kongresszustól - írja a manna.ro. Szerinte a szövetségnek vissza kell térnie azokhoz a régebben hangoztatott eszmékhez, mint az ernyőszervezet szerepének betöltése az erdélyi magyar társadalomban. Eckstein-Kovács szerint az RMDSZ-ben hangsúlyosabban kell megjelennie a sokszínűségnek.

Az 54 éves kolozsvári jogász az első politikus, aki egyértelműen jelezte, hogy február végén az RMDSZ nagyváradi tisztújító kongresszusán megpályázza a szervezet elnöki posztját.

Eckstein-Kovács 2008-ig romániai szenátor volt az RMDSZ színeiben, de nem sikerült újabb mandátumot szereznie Kolozs megyében főként a romániai választási törvény visszásságai miatt.

Az RMDSZ elnöki posztját 1993 óta Markó Béla tölti be, aki még nem nyilatkozott hivatalosan arról, hogy vállalna-e újabb mandátumot vagy sem. Markó szeptemberben kijelentette: fontosnak tartja a változásokat és a tisztújítást az RMDSZ-ben. Szerinte a programot és az alapszabályzatot is újra kell gondolni. Személyi változásokra is szükség van, de - mint mondta - nem mindenáron.

A romániai sajtó több lehetséges jelölt nevét is felvetette már, akik versenybe szállhatnak, amennyiben Markó úgy dönt, hogy nem vállal újabb négyéves mandátumot. Az egyik lehetséges jelöltként emlegetik Kelemen Hunort, az RMDSZ ideiglenesen - miniszteri mandátuma idejére - felfüggesztett ügyvezető elnökét.

Őt Markó teljes mellszélességgel támogatja, de az ügyvezető elnök gyenge pontjaként emlegeti a sajtó, hogy egy belső megmérettetésen kérdéses, hogy valóban ő kerülhetne ki győztesként. A Gândul című román napilap korábban azt írta RMDSZ-es forrásokra hivatkozva: Markó ismét újabb mandátumot vállalna, amennyiben nem bizonyosodik meg abban, hogy az általa támogatott Kelemen megnyerheti-e a tisztújító választást.

A romániai magyar sajtó korábban többek között Borbély László ügyvezető alelnököt, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt, Olosz Gergely RMDSZ-es képviselőházi frakcióvezetőt is megkérdezte, hogy indulna-e az elnöki tisztségért folytatott megmérettetésen, de a politkusok többnyire kitérő választ adtak.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."