Feleznék a "gyes" időszakát, megoszlanak a vélemények

A PD-L támogatja, az RMDSZ ellenzi Iaoan Botiş javaslatát, hogy felezzék a gyereknevelési szabadságon levő anyák támogatását.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Egyeb_1201_Gyes
Egyeb_1201_Gyes
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. december 01., 16:46
2 hozzászólás. 

Ioan Botiş munkaügyi tárcavezető legújabb javaslata szerint felezné, azaz két év helyett csak egy évig fizetnék a GYES-t az anyukáknak. A szülési szabadságra eljött újdonsült anyukák 12 hónapon keresztül kapnák az elmúlt 12 havi fizetésüknek megfelelő 85%-os juttatást. Ez az összeg 600 és 3400 lejes keretek között mozoghat. A 12 hónap lejárta után a munkába visszatérőket havi 500 lejjel támogatnák újabb 12 hónapig, ezzel ösztönöznék őket, hogy ismét munkába álljanak. A második 12 hónapban bármikor munkába álló kismamák megkapnák az 500 lejes támogatást a szüléstől számított 24-ik hónapig.

Egyeb_1201_Gyes

Ameddig a PD-L elismerően nyilatkozott az új javaslatról, addig az RMDSZ sajtóközleményben fejezte ki nemtetszését. Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter szerint igenis fontos, hogy a gyerek az első két évet, családi környezetben töltse. Inkább lehetőségeket kell teremteni a szülési szabadság átruházhatóságra, amennyiben hamarabb akar visszatérni munkahelyére az anya - véleményezte a miniszter.

Lássuk hogyan vélekednek erről az érintett szülők vagy éppen a nagy feladat előtt álló leendő anyukák:

B.E., aki már fél éve egyedül neveli gyerekét nem látja borúsan a helyzetet, annak ellenére, hogy a döntés meghatározza, az elkövetkező fél vagy másfél évre miként tervezzen.

„Nem támogatom a javaslatot, viszont ha ez lesz elfogadva, mindenképpen megkeresem a dolog jó oldalát. Sok nő már a gyes alatt úgy érzi, hogy „unatkozik". Munkahelyemen tapasztaltam már, hogy két év alatt a nők elfásulnak, nem biztos, hogy szívesen mennek vissza dolgozni. Viszont sok anyát ismerek, aki szívesen besegít saját vállalkozásukba, esetleg otthonról dolgozik.

Az a véleményem, hogy ha a kormány ezt a döntést elfogadja sok egyéb feltételt is biztosítania kell: bölcsődék, rugalmas program, stb., viszont figyelembe kell venni a gyerek egészséges fejlődését is. Ez pedig megkívánja még a gondoskodó szülői felügyeletet. Sok embert főként az anyagi vonzata miatt zavar a döntés, hiszen sokat számít ez az összeg, nem is beszélve arról, hogy sok cég nem tudja, vagy nem akarja alkalmazni, visszavenni már a kismamákat."

Egyeb_1201_Gyes

M. R. jelenleg várandós, és nem osztja annyira a fenti kismama véleményét. „Egy rossz dolognak tartom és egyáltalán nem támogatom ezt a javaslatot. Még a több pénz sem motivál, inkább otthon maradok a gyerekkel. Nekem már most mindennél fontosabb a gyerek, ezért nem mindegy hogy egy vagy két évet vagyok folyamatosan mellette. Egy év után a bölcsődébe sem adhatom be, teljesen ellenzem és nekem szükségem van erre a két évre, hogy a gyerekem mellett legyek." – nyomatékosította a leendő kismama.

Nem feltétlen rossz az új javaslat, bár anyukája (vagy éppen apukája) válogatja, hogy kinek mi a jobb megoldás. De azzal talán mindannyian egyetértünk, hogy egy ilyen intézkedésekből származó következményekre nem vagyunk megfelelően felkészülve.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fcbkady
2010-12-03 10:07:18
aki nem ert egyet ezzel irja ala a peticiot:

http://forum.desprecopii.com/forum/petition.asp
avatar
tipetupa
2010-12-03 10:52:51
Az a baj ezzel az átkozott országgal, hogy előbb a szigorításokat hozzák meg, majd csak utána gondolkoznak, hogy mi lesz azzal a sok egy éves gyerkőccel. Pont ők hozták a törvényt hogy 65 éves korig kell gürcölni, ebből kifolyólag nincsenek nagymamák, akik segíthetnének, már akinek van nagymamája. És mindenki tudja, hogy az egy-két éves gyerekek a bölcsődében olyan gyakran betegszenek meg, hogy az anya több van betegszabadságon, mint a dolgozdában. És manapság ki engedheti meg azt a luxust hogy otthon üljön egy- két hetet a gyerekkel, míg az tökéletesen meggyógyul, mikor a törvény összesen két hetet enged meg az anyának egy évben beteg gyereket ápolni. Fejétől bűzlik a hal. Egyszer a sok elszámolt fiktív irodai költségeket vágják le maguktól, s csak utána szekírozzák a kismamákat, akik az ország jövőjét nevelik!!!!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."