EMNT: Az állam hivatalos ünnepe ne csak a románoké legyen

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megfontolásra ajánlja Románia Parlamentjének, hogy az rendelkezzen a románok nemzeti ünnepe mellett Románia állami ünnepének bevezetéséről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

EMNT
EMNT
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. december 09., 14:03
4 hozzászólás. 


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács 2010. december 4-i Országos Küldöttgyűlése – a Maros megyei küldöttség indítványa alapján – arról döntött, megfontolásra ajánlja Románia Parlamentjének, hogy az rendelkezzen a románok nemzeti ünnepe mellett Románia állami ünnepének bevezetéséről (sărbătoare de stat) és ennek, a társadalom széles rétegeivel való konzultáció alapján olyan dátumot jelöljön ki, amely egyetlen, Románia területén élő őslakos nemzeti közösség érzékenységét sem sérti.

Az azóta a sajtóban megjelent vádaskodások, illetve félreértések tisztázása érdekében ismételten kijelentjük: tiszteletben tartjuk a román nemzeti ünnepet, december 1-jét, amint azt elnökünk, Tőkés László a 2010. december 1-jei budapesti Nyilatkozatában is leszögezte. Ugyanakkor azt is megismételjük: nem feledhetjük, hogy " az ő örömünnepük számunkra: gyásznap – hiszen kilencven esztendővel ezelőtt Nagyrománia ősi magyar hazánk tragikus szétdarabolása révén jött létre". Ezért továbbra is sajnálatosnak tartjuk, hogy „az 1989-es temesvári forradalom tüzében fogant szabad Románia, a hagyományos nemzetállami nacionalizmus jegyében olyan napot választott nemzeti ünnepéül, melynek örömében és ünneplésében mi, erdélyi magyarok a – többségi – román testvéreinkkel nem osztozhatunk."

December 1. legyen tehát a román nemzet ünnepe (sărbătoare națională), ha ez volt a román képviselők többségének döntése, mi ezt tiszteletben tartjuk. Emellett viszont azt kérjük, hogy közös erővel találjunk egy olyan napot az állami ünnepre, amelyet románok és magyarok, illetve más nemzeti közösségek együtt, közösen tudnak ünnepelni.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Elnöksége nevében Toró T. Tibor ügyvezető elnök, Kolozsvár, 2010. december 8.


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
besenyo
2010-12-10 16:00:12
Mikor űnnepeljük a területi autonómiát?HIVATALOSAN.
avatar
uila
2010-12-09 17:22:54
@besenyo: mikor megtanulsz helyesen írni !
avatar
besenyo
2010-12-09 21:04:43
@uila:Okostojás.
avatar
sacce
2010-12-10 19:56:30
én ajánlom, hogy Erdély nemzeti ünnepe az legyen olyan ünnepnap, ami se Magyarország, se Románia nemzeti ünnepéhez nem kötődik. van elég híres esemény a történelmünkbe, amit ünnepelni illene, s nem tesszük

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."