Hárman vagy négyen indulhatnak az RMDSZ elnöki székéért

Hárman vagy négyen szállhatnak be a versenybe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöki székéért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 11., 11:42
0 hozzászólás. 


Az eddigi hírek szerint Kelemen Hunor, Eckstein-Kovács Péter, Olosz Gergely és Cseke Attila fog valószínűleg megmérkőzni egymással a februári nagyváradi tisztújító kongresszuson. Hivatalosan egyelőre csak két jelölt jelentette be indulási szándékát, mégpedig Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter, valamint Eckstein-Kovács Péter, Traian Basescu államfő kisebbségi kérdésekkel foglalkozó tanácsadója. A múlt héten azonban nem hivatalos formában Olosz Gergely, a szövetség képviselőházi frakciójának vezetője is jelezte, hogy megpályázná az RMDSZ elnöki tisztségét.

Úgy tűnik, hogy a partiumiak is fontolgatják önálló jelölt indítását. Szabó Ödön, a szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke emlékeztetett, hogy a Bihar, Szatmár és Szilágy megyei szervezet korábban együttműködési megállapodást írt alá. Ennek értelmében a három megye szorgalmazza az RMDSZ döntési mechanizmusának módosítását.

A hétvégén a Bihar megyei RMDSZ-szervezet rendkívüli küldöttgyűlése megszavazta: azt a jelöltet támogatják, aki kész segíteni ennek az elképzelésnek a megvalósításában. A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) szerint ha valóban önálló jelölt mellett dönt a három szervezet, az várhatóan Cseke Attila egészségügyi miniszter lesz.

Markó Béla, az RMDSZ jelenlegi - de újabb mandátumért magát jelöltetni nem kívánó - elnöke az ÚMSZ és az erdélyi Krónika szerint nem rejtette véka alá, hogy Kelemen Hunort tartja a megfelelő utódnak. "Egyesek azt nehezményezik, hogy Kelemen Hunor túl közel áll hozzám" – mondta Markó, hozzáfűzve: "Bár egyesek szerint hátrány, hogy Kelemen Hunor sokáig dolgozott mellettem, szerintem inkább előny, mivel megtanulhatta a jót, és elfeledheti azt, ami rossz volt".

Átfogó értékelést ad a jelöltekről a Sepsiszentgyörgyön szerkesztett Háromszék. A székelyföldi napilap megállapítja: a jelöltállítás során érzékelhető, hogy "dolgoznak a táborok, érdekcsoportok, háttéralkuk születnek".

Kelemen Hunor egyértelműen Markó politikáját folytatná, néhány változást ő is célként határozott meg, ám ezek többnyire formai módosítások - írja a lap. Kifejti: Kelemen Hunor mögött áll a teljes RMDSZ-gépezet, a szövetségi források csak Kelemen üzeneteit közvetítik, ő a szövetségnek "alárendelt" romániai magyar médiában a főszereplő, és sok, a jelenlegi vezetésnek elkötelezett megyei szervezet úgy dönt támogatásáról, hogy az ellenjelölteket meg sem hallgatja.

Eckstein-Kovács Péter nem számíthat elsöprő többségre - véli a lap, amely szerint ugyanakkor e politikus érdekes színfoltja a megmérettetésnek, ötletei, elképzelései akár figyelemre méltóak is lehetnének, ám előre borítékolható: kevesen adják rá voksukat. Van, aki Basescu faltörő kosaként tekint rá, mások szabadelvűségét, szabad véleménynyilvánításait nem fogadják el - írja a Háromszék.

Olosz Gergely szándékairól egyelőre keveset tudni - írja a lap. Szerinte nem tekinthető esélytelennek, hiszen képviselőházi frakcióvezetőnek való megválasztásakor már bizonyította, hogy jól ért a szervezkedéshez, maga mellé tudja állítani azokat, akik úgy érzik, háttérbe szorították őket, semmibe veszik véleményüket.

"Olosz eredményesen építgette magyarországi kapcsolatait, Semjén Zsolt KDNP-elnök kebelbarátjának tekinthető, és ezt sikerült úgy tálalnia, hogy sokan hiszik, a Fidesz támogatását is élvezi" - állapítja meg a lap. Hozzáteszi: Olosz tetemes vagyonával eddig is jó helyeket, embereket vásárolhatott magának, bizonyára most is megteszi majd.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."