Cseke három százalékot javasol a kórházaknak

Legalább 3 százalékot utaltatna át a helyi költségvetésből Cseke Attila egészségügyi miniszter mindazon kórházaknak és egészségügyi intézményeknek, amelyek tavaly a decentralizáció következtében a helyi önkormányzatok hatáskörébe kerültek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza_cseke_attila_100410/
Szasza_cseke_attila_100410/
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 12., 12:09
0 hozzászólás. 


„Év eleje lévén, azt ajánlom a helyi és megyei önkormányzatoknak, hogy gondoljanak a költségvetés elfogadásakor a kórházaikra: indokolt lenne a helyi költségvetésből minimum három százalékot elkülöníteni az átvett egészségügyi intézményeknek, befektetésekre" – írja a manna.ro.

"A decentralizáció mintegy fél éve megvalósult, adminisztratív döntések születtek helyi szinten, most pedig elérkezett az ideje, hogy anyagilag is vállaljanak egyfajta felelősséget a kórházak működésében. Az önkormányzati képviselőknek tudatosítaniuk kell, hogy felelőséggel tartoznak annak a közösségnek, amely megválasztotta őket, és ez azt is feltételezi, hogy aktívan részt kell venniük az érintett településeken működő kórházak működtetésében. Ezt pedig nem lehet egyszerűen a kórházmenedzser menesztésével megoldani, hanem szükség van felelősségteljes döntések hozatalára a helyi tanácsok részéről" – nyilatkozta a tárcavezető.

Az önkormányzatok javára válik ettől az évtől az is, hogy az Egészségügyi Minisztérium intézkedéseinek nyomán decentralizálják az Országos Egészségügyi Alapot: anyagi juttatások terén könnyebb dolguk lesz, mivel az Alapba az adott megyében a fizikai és jogi személyek által befizetett összeg 60 százaléka helyben marad. Továbbá, a megyei biztosító nem térítik meg azokat a személyzeti költségeket, amelyek meghaladják a kórházak összköltségvetésének 70 százalékát, így az egészségügyi intézmények rendelkezésére álló anyagi juttatások célirányosabban költhetők el.

Tavaly a 435 egészségügyi létesítményből 370 átkerült a helyi önkormányzatok fennhatósága alá, míg az országos jelentőségű intézmények, szakkórházak és központok továbbra is az Egészségügyi Minisztériumhoz tartoznak.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."