Teendők után néz a kormánykoalíció

Tíz napon belül kidolgozzák a romániai kormánykoalíció prioritásait tartalmazó megállapodást, amelyet a kormánypártok aláírásukkal szentesítenek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 04., 11:05
0 hozzászólás. 


Kelemen Hunor művelődési miniszter a Krónikának elmondta: az egyezmény megkötését az RMDSZ javasolta a koalíciós partnernek, azaz a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L), két hét óta folynak az egyeztetések - olvasható a manna.ro-n. Mint kifejtette, a megállapodás a törvényhozási prioritásokat is rögzíti, így a kisebbségi törvény elfogadását és a fejlesztési régiók regionális hagyományokat tükröző átrajzolását is. Ezeket az RMDSZ még a tavaszi parlamenti ülésszakban, június végéig szeretne elfogadtatni.

"Erre a megállapodásra nem a koalíció megerősítése érdekében van szükség, hanem azért, hogy pontosan tudjuk, mi a teendőnk a következő két évben a törvényhozás és a kormányzás terén. Gazdasági, pénzügyi és az eddig elmaradt szerkezetátalakítási kérdésekre is kitérünk majd" – mutatott rá Kelemen.

A lap utal arra, hogy az ellenzéki szövetséget alkotni készülő szociáldemokrata és liberális párt hónapok óta szeretné átcsábítani a maga oldalára az RMDSZ-t. Ebből adódik a kérdés: a koalíciós paktum megkötése szavatolja-e, hogy a magyarok e szervezete még két évig - azaz a következő parlamenti választásokig - tagja marad a kormánykoalíciónak?

Kelemen válaszként emlékeztetett: a kormányon maradást a PDL-vel korábban kötött kormányzati egyezmény rögzíti. "Létezik egy kormányprogram, és eltökéltek vagyunk, hogy a koalíciós megállapodás és a program szellemében folytassuk a munkát. Amíg a benne foglaltakat tiszteletben tartják, nem merül fel a koalícióból való kilépés témája"– közölte a politikus.

A bukaresti Új Magyar Szót Fekete-Szabó András, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője úgy tájékoztatta: egy-két héten belül írják alá a koalíciós pártok a kormány prioritásairól szóló megállapodást, amelyben határidőkhöz kötik a különböző jogszabályok – köztük az RMDSZ által szorgalmazott törvények – elfogadását. "Szükség volt írásos megállapodásra, ne maradjon a levegőben az, amiben a koalíciós tanácskozásokon megegyezünk" – mondta.

Az RMDSZ képviselőházi frakciójának az élén változás történt: Olosz Gergely megbízatását Máté András vette át. A Kolozs megyei képviselő mellett tizenhárom, ellene egy honatya szavazott, nyolcan tartózkodtak. Frakcióvezető-helyettesnek Márton Árpádot és Erdei Istvánt, titkárnak Pál Árpádot választották a képviselők. Máté András egyetlen jelölt volt, ugyanis Olosz Gergely nem vállalt újabb mandátumot. Ő ugyanis jelezte: az RMDSZ elnökjelöltségéért folytatott kampányra szeretne koncentrálni.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."