Zöld út az elektronikus recepteknek és kórlapoknak

Elektronikus kórlapok, illetve elektronikus receptek bevezetését célzó projekteket írtak alá Bukarestben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 19., 17:35
0 hozzászólás. 


Az elektronikus kórlapnak, valamint az elektronikus receptnek a romániai egészségügyi rendszerbe való bevezetését célozza az a két projekt, melynek finanszírozási szerződését írták alá ma, 2011. február 18-án a Távközlési Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár képviselői Bukarestben.

Az aláírási ünnepségen részt vevő Moldován József távközlési államtitkár elmondta, a projekteket eredetileg 2009-ben indították útnak, de minthogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudott időben megfelelni a kiírás feltételeinek, akkor kifutottak a határidőből. Az RMDSZ-es államtitkár hatáskörébe 2010. júliusába kerültek be a projektek, amelyek koordinálásáért felel, és az új kiírás határidejét már sikerült is tartani.

„Fontos eredménye ezeknek a projekteknek, hogy megszűnik az egészségügyi ellátásban tapasztalható bürokrácia, csökkennek az adminisztrációs költségek, az egészségügyi rendszer átláthatóvá válik. Létrejön a közvetlen kommunikáció a betegellátásban részt vevő intézmények között, például a gyógyszerészek és az orvosok között, az elektronikus receptek révén" – hangsúlyozta Moldován József a projektek fontosságát. Mint elmondta, az elektronikus kórlap segítségével adatbázis jön létre, amely tartalmazza a beteg valamennyi releváns adatát, egészségügyi történetét, betegségeit, a korábbi diagnózisokat és kezeléseket. Tartalmazni fog továbbá egy olyan elektronikus könyvtárat is, amely orvosi precedensek révén segítheti a kezelőorvost munkájában.

Mint az államtitkár kifejtette, az elektronikus receptek bevezetésének határideje 12 hónap, de a szándékok szerint már az idei év végéig gyakorlatba ültetik az erre vonatkozó tervet. Ami az elektronikus kórlapok bevezetését illeti, erre a határidő 24 hónap. Ebben az időszakban kell elkészülniük a közbeszerzési füzeteknek, majd következik a közbeszerzési procedúra, a kiírás, illetve az életbe léptetés.

A két, európai uniós alapokból finanszírozott projekt összértéke 171,7 millió lej.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."