Kormánybuktatására készül az ellenzék

Kormánybuktatásra készülnek márciusban a román ellenzéki pártok, bizalmatlansági indítvány benyújtását tervezik az Emil Boc miniszterelnök vezette kabinet ellen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. február 22., 09:00
0 hozzászólás. 


A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki Szociál-Liberális Szövetség (USL) vezetői közül Victor Ponta, a PSD elnöke nyilatkozott úgy, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) február végi tisztújító kongresszusa után bizalmatlansági indítványt nyújtanak be az ellenzéki erők a parlamentben a kormány ellen - írja a manna.ro.

A Demokrata Liberális Párttal (PDL) együtt kormányzó magyar szervezet vezetői már többször bejelentették, hogy egyelőre nem kívánnak kilépni a független honatyáknak és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek a támogatásával fenntartott kormánykoalícióból. Mi több, az RMDSZ a napokban készül aláírni egy újabb koalíciós megállapodást kormányzó partnerével arról, hogy az idén milyen törvényhozási prioritásokat tart fontosnak a koalíció.

Ez megnehezíti az ellenzék kormánybuktatási terveit, hiszen maga Ponta is elismerte: hiú ábránd azt gondolni, hogy az RMDSZ-es törvényhozók vagy a független honatyák szavazatai nélkül sikerrel járhat kormánybuktatási kísérletük.

Emil Boc miniszterelnök bejelentette: az általa vezetett kabinet úgynevezett felelősségvállalási eljárással (azaz parlamenti vita lehetősége nélkül) terjesztheti a parlament elé a munka törvénykönyvének módosított változatát. Erről még nem született megállapodás a koalícióban - magyarázta Boc, de nem kizárt, hogy végül így határoznak.

Az új munkatörvénykönyv elfogadását is a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodás keretében vállalta a román kormány. Az elmúlt két évben a kabinet az IMF-követelménynek számító jogszabályokat és törvény-módosításokat szinte kivétel nélkül ezzel a rendkívülinek számító parlamenti eljárással, azaz felelősségvállalással, a parlamenti vita kizárásával terjesztette a törvényhozó testület elé, szavatolva ezzel, hogy a parlament ne alakíthassa át radikálisan a kormány által javasolt szövegtervezeteket.

A felelősségvállalási eljárás nem teszi ugyan lehetővé a jogszabály tartalmáról szóló parlamenti vitát, ugyanakkor lehetőséget ad az ellenzéknek bizalmatlansági indítvány benyújtására. Ez utóbbi elfogadása esetén nemcsak a kormány által javasolt törvény, hanem maga a kormány is megbukik. Az ellenzék tehát már most jelezte, hogy e konkrét jogszabály esetében élni fog a kormánybuktatás lehetőségével.

A bizalmatlansági indítvány elfogadásához a törvényhozók felének plusz egy főnek kell egyetértenie az ellenzéki kezdeményezéssel. Ez 236 szavazatot jelent, az ellenzéki pártok azonban csak 217 képviselőt és szenátort tudnak felsorakoztatni. További 19 szavazatot a kormányoldalról kellene begyűjteniük azoktól a honatyáktól, akik maguk is elégedetlenek a kormány tevékenységével.

A szociáldemokraták, a liberálisok és a konzervatívok az RMDSZ honatyáit is "el akarják csábítani", de tisztában vannak azzal, hogy bármilyen lépésre csak azután lesz módjuk, ha a magyarok e szervezetén belül tisztázódik az utódlás kérdése. Ezért kell megvárniuk az RMDSZ kongresszusának eredményét.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."