Aláírta a koalíciós együttműködési szerződést az RMDSZ

Az RMDSZ, a Demokrata-Liberális Párt, a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) március 2-án aláírták az elkövetkező két év törvényhozási és kormányzási prioritásait rögzítő együttműködési szerződését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 03., 09:07
1 hozzászólás. 


Kelemen Hunor szövetségi elnök elmondta, az RMDSZ által megfogalmazott törvényhozási és kormányzási prioritások mindegyike benne van ebben a protokollumban.

Két csoportra oszthatók az együttműködési szerződésbe foglalt témakörök – ismertette Kelemen Hunor.

„Egyrészt a kisebbségi jogok megerősítésére és kibővítésére vonatkozó rendelkezések szerepelnek benne. Ilyen a kisebbségi törvény, amely már 2005 óta a parlamentben várja sorsát, ezt a megállapodás szerint a tavaszi törvényhozási ciklusban fogadjuk el, úgy látjuk, erre megvan a politikai akarat. A másik fontos törvény a fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozik, ezt idén, az őszi parlamenti ciklusban kezdjük el megvitatni, hogy aztán jövőben, a tavaszi ülésszak ideje alatt elfogadjuk. Ugyanakkor javasoljuk a választási törvények módosítását. Mind az önkormányzati, mind a parlamenti választásokat szabályozó jogszabály esetében arra törekszünk, hogy erős és arányos képviseletet biztosítsunk a romániai magyarságnak - mondta Kelemen.

A második fontos témakör a gazdasági növekedést összegző tennivalókara vonatkozik.

„Azt látjuk, hogy az elmúlt év utolsó két hónapja már gazdasági kiegyensúlyozottságot hozott, ezt kell megerősítenünk. Olyan intézkedéseket vezetünk be, amelyeknek hatásait már az idei év második felétől a mindennapjaikban, életszínvonaluk növekedésében érezhetik a polgárok. Elsősorban csökkentjük az adóterheket a munkaadóknál, amellyel a munkahelyteremtést ösztönözzük. Ugyanakkor a munkatörvénykönyv módosítása rugalmasabbá teszi a munkapiacot. Gondoskodunk a nyugdíjak növekedéséről is, amelyek az infláció növekedésével párhuzamosan illetve a reálbérek 50%-os növekedésének megfelelően emelkednek majd, így vigyázva arra, hogy a gazdasági változásoknak leginkább kitett társadalmi réteget védjük" - számolt be Kelemen Hunor.

A koalíciós együttműködési szerződés aláírásán az RMDSZ-t Kelemen Hunor szövetségi elnök, a Demokrata-Liberális Pártot Emil Boc, a nemzeti kisebbségeket Varujan Pambuccian és a Románia Haladásáért Országos Szövetséget (UNPR) Gabriel Oprea képviselte.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blazsek
2011-03-03 11:08:53
A szerződés megvan. Mostmár csak ezeket a törvényeket kell(ene) elfogadni, hogy aztán ezt is "újrarágják" akár a tanügyi törvényt. Ha az a törvény 2005 óta ott áll, nem lehet, hogy most sem fog előkerülni az asztalfiából? Már nem kell olyan sokat kibírni a következő választásig. Addig meg bármilyen szerződés jó a PDL-nek (és az RMDSZ-nek), ami a hatalomban tartja. No, de nekünk? Az az érzésem, már megint garancia nélkül firkálnak össze-vissza. Melyik vállalkozó kötne olyan nagyértékű szerződést, amelyre nem kap garanciát?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."