Az RMDSZ nem esküdött örök hűséget a PDL-nek

Az RMDSZ nem esküdött örök hűséget PDL-nak a koalíciós szerződés aláírásával, de egyelőre megnyugtatta Emil Boc miniszterelnököt és az általa vezetett PDL-t, hogy a 2012-ben esedékes választásokig nem bukik meg a kabinet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. március 07., 09:05
0 hozzászólás. 


Az Evenimentul Zilei, a Gândul, az Adevărul és más lapok kommentátorai, a televíziós beszélgetésekben szereplő szakértők egyaránt úgy vélik: a PDL ezzel a szerződéssel próbálta megelőzni az RMDSZ esetleges árulását, vagyis azt, hogy a magyarok e szervezete engedjen a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt, valamint a Konzervatív Párt által alkotott ellenzéki szövetség (USL) csábításának - olvasható a manna.ro-n.

Victor Ponta szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártvezér az RMDSZ nagyváradi kongresszusán figyelmeztette a magyar küldötteket: ha most nem állnak át az ellenzék oldalára, később, a következő kormány megalakításakor már nem lesz szükség rájuk. A jelenlegi felmérések valóban azt mutatják, hogy az USL a szavazatok több mint ötven százalékát szerezné meg, ha ma lennének a választások, míg a megszorító intézkedésekre kényszerülő kormány népszerűsége egyre csökken.

Az RMDSZ számára a mostani szerződés kilátásba helyezi a kisebbségi törvénytervezet elfogadását és a jelenlegi romániai gazdasági fejlesztési régiók átalakítását is, mindkettő a romániai magyarságnak kedvezne. A szövetségnek ugyanakkor osztoznia kell a PD-L-vel a megszorításokkal járó népszerűségvesztésben is.

Sokan ezért tartják figyelemreméltónak Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek, a kongresszuson leköszönt volt RMDSZ-elnöknek a csütörtöki rádiónyilatkozatát, amelyben így fogalmazott: képmutatás lenne kijelenteni, hogy az RMDSZ többé nem lép koalícióra a PDL-n kívül más párttal is, ugyanakkor jelenleg nincs ok arra, hogy kilépjen a kormányból – jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor: a jövő évi választásokra az RMDSZ nem kíván választási szövetséget kötni senkivel.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."