Az RMDSZ kétnyelvű népszámlálási űrlapokat kér

A román országos statisztikai hivataltól kétnyelvű népszámlálási űrlapokat kér az RMDSZ az ősszel sorra kerülő romániai népszámláláson.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. június 23., 09:00
0 hozzászólás. 


Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának elnöke Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének nyílt levelére válaszolt ugyancsak nyílt levélben. A romániai magyar napilapok szerdán emlékeztettek arra, hogy a múlt hét végén Tőkés megkérdezte Markó Attilától: többnyelvűek lesznek-e a népszámlálási űrlapok, a népszámlálásról tájékoztató szórólapok, a rádió-, a televízió- és az újsághirdetések, valamint a plakátok azokon a településeken, ahol egy kisebbség 20 százalékos arányban van jelen.

Markó Attila tájékoztatója szerint tavaly decemberben levélben fordult Virgil Voineaguhoz, a romániai statisztikai hivatal elnökéhez, valamint Gheorghe Emacu belügyi államtitkárhoz, a népszámlálási bizottság alelnökéhez. A levélben az államtitkár ismertette az RMDSZ népszámlálással kapcsolatos álláspontját. Markó arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy a népszámlálási űrlapok legyenek kétnyelvűek ott, ahol a magyar lakosság számaránya 20 százalék fölötti, emellett a népszámlálást ismertető médiakampány keretében a magyar lakosság országos arányának megfelelően jusson az erre szánt költségvetésből a magyar nyelven történő népszerűsítésre is.

Az RMDSZ azt is kérte, hogy a magyarok által is lakott településen a kérdezőbiztosok kiválasztása során kiemelt szempont legyen a nyelvismeret, a helyi és megyei népszámlálási bizottságokba pedig vonják be arányosan a magyar lakosság képviselőit is.

Markó Attila emlékeztetett, hogy az RMDSZ már egy éve munkacsoportot hozott létre, amely a népszámlálás szakmai, technikai, politikai előkészítésével foglalkozik, a szervezet kolozsvári főtitkárságán június elsejétől úgynevezett népszámlálási szolgálat működik, amelytől a szervezésben részt vevő minden érdeklődő információkat kaphat.

Az RMDSZ arra kérte fel a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségét: a nyári vakáció előtt tájékoztassa tagjait arról, hogy augusztusban a népszámlálási bizottságok megkezdik a számlálóbiztosok toborzását.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."