Antal hihetetlenül forró nyarat jósolt

A román képviselőház, a szakbizottságok első szesszióját és az udvarhelyi képviselői iroda mozgalmas tevékenységét értékelte ki és „hihetetlenül erős, forró nyarat" jósolt Antal István RMDSZ-es parlamenti képviselő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

AntalIstvan
AntalIstvan
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 05., 16:08
0 hozzászólás. 

Különösen mozgalmasnak ítélte a képviselőház február-június közötti szesszióját és az utolsó három hetet Antal István parlamenti képviselő, aki sajtótájékoztatón ismertette a képviselők és szakbizottságok tevékenységének számokban bővelkedő statisztikáját. Íme, amit megtudtunk.

Az eltelt időszakban a képviselőház összesen 480 törvénytervezetet tárgyalt, amelyből 44 kiemelten szerepel a kormányprogramban. A képviselőház összesen negyvenszer ülésezett, ebből hat alkalommal a szenátussal közösen. A 428 törvénytervezetből 220-at elfogadtak, 208-at visszautasítottak. A képviselőház 19, a szenátus 13 határozatot hozott.

AntalIstvan

A 2011. február-júniusi periódusban 132 képviselő összesen 1812 kérdést intézett a kormányhoz, amelynek 77,20 százalékára (1399 kérdés) kapott választ. A napirend előtti interpellálásokra adott válaszok terén a miniszterelnök is jeleskedett - a hozzá intézett kérdések 79,85 százalékára, azaz 654 kérdésre reagált. A szám szerint 18 ülésen elhangzott napirend előtti nyilatkozatok száma 1737 volt.

A szakbizottságokban is zajlott az élet. A 13 szakbizottság összesen 1051 ülést tartott, a tagok 2428 módosító indítványt nyújtottak be, ebből 2240-et elfogadtak. A módosító indítványok statisztikáját tekintve a toplistát a PDL vezeti, második helyen a PSD, harmadikon pedig az RMDSZ áll. Úgy az indítványozás mind pedig az ülésezés terén a jogi és a pénzügyi szakbizottságok jártak élen.

Antal István képviselő irodája háza táján sem volt lazsálás. A négy alkalmazottal (Gál Barna - irodavezető, Fancsali Kálmán, Fancsali János és Mihály Péter) működő iroda öt hónap alatt 117, különböző tájékoztató és egyéb jellegű tevékenységet bonyolított le Székelyudvarhelyen és az udvarhelyszéki településeken Bögöztől Homoródszentmártonig.

Antal képviselő szerint az irodája „panaszirodaként" működik. A gondok nem változtak: legtöbb helyi és vidéki panaszos még mindig a rendezetlen földügyekkel, a birtoklevelek kibocsátásával kapcsolatos kérdésekkel és különféle szociális gondok orvoslásáért keresi fel az irodát.

A sajtótájékoztató második felében Antal kitért a gázár-módosulására is. Közölte: július 1-jétől csak az ipari fogyasztók fizetnek 10 százalékkal többet. A lakossági gáz ára ebben az évben - feltéve ha a nemzetközi piacon nem következik be valamilyen változás - nem módosul. A képviselő szerint az ipari gáz árának növekedése reálisan számolva, nem hoz újabb drágulási hullámot a piacon, legfeljebb 2-3 százalékos árdrágítást eredményezhet.

Antal szerint biztató, hogy Románia gazdasági besorolása pozitív irányba mozdult el.

„Ősszel ez akár 1-1,5 százalékos gazdasági növekedést hozhat, ám ennek feltétele a politikai stabilitás"- hangsúlyozta a képviselő. A politikus szerint az RMDSZ-nek kulcsszerepe van ebben; a szövetség legutóbb a Románia területi felosztása kapcsán kialakult vitás kérdéskörében foglalt álláspontjával bizonyította be, hogy a kormányzásban való jelenléte és szerepe a romániai magyarság szempontjából létfontosságú.

„Világos volt az üzenet Székelyföld számára is: Székelyföld nem alku tárgya" - jelentette ki Antal.

Hozzáfűzte, az ország területi felosztásával kapcsolatosan az RMDSZ ezt az álláspontot képviseli abban a koalíciós egyeztető bizottságban, amely ezt a kérdéskört megtárgyalja.

„Hihetetlenül erős, forró nyár lesz, de remélhetően a 2012-es választásokig Székelyföld magához tér és ráébred arra, hogy szükség van egy erős képviseletre. Téved, aki azt hiszi, hogy Budapest majd mindent megold. Ez nem játék!" - húzta meg a vészharangot Antal, aki szerint a „hárompártiság" az egység szétzüllesztését szolgálja.

„Az erdélyi magyar médiának hihetetlenül fontos szerepe lesz abban, hogy az emberekkel megértesse: a négyévente megnyilvánuló egység nem fikció és tévedés azt hinni, hogy egyik napról a másikra a világ megváltozik"- zárta mondanivalóját Antal István parlamenti képviselő.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."