Már 17 éves kortól megszerezhető lesz a jogosítvány

Egy évvel csökkentené a jogosítvány megszerzéséhez szükséges minimális életkort egy most készülő jogszabály-tervezet, de több más változást is bevezetnének a KRESZ-be.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. január 09., 11:17
4 hozzászólás. 

A jelenlegi 18 évről 17-re csökkentenék a gépjárművezetői engedély megszerzéséhez szükséges minimális életkort a Belügyminisztérium javaslata szerint. A korábban jogosítványt szerzők tizennyolcadik életévük betöltéséig csakis egy felnőtt társaságában vezethetnének autót.

Szasza

Amint Ioja Vioreltől, a székelyudvarhelyi rendőrség közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk, a tervezetnek több változata is kering a sajtóban. Egyes verziók szerint a kiskorút kísérő felnőttnek minimum tíz éve kell jogosítvánnyal rendelkeznie és azt magával is kell vinnie. A tervezet még nem végleges, így ebben a tekintetben is lehet változásokra számítani.

A korhatár csökkentése mellett az alkoholos befolyásoltság alatt vezetőkkel szemben is szigorúbban lépne fel a törvény, ugyanis már 0,5 mg/l-es véralkohol szint fölött bűnténynek számítana a vezetés a jelenlegi 0,8 helyett.

A gyorshajtókat sem kímélné a módosított jogszabály: három hónap helyett egy évre függesztenék fel a sebességkorlátozást megszegő sofőrök hajtási engedélyét.

Amennyiben életbe lépnek a tervezett módosítások, a rendőrnek joga lesz orvosi vagy pszichológiai vizsgálatra küldeni azokat a sofőröket, akik ittasan vezettek, legalább 60 kilométer/órával lépték túl a megengedett sebességet vagy két év alatt kétszer büntették őket agresszív vezetésért.

Ezzel egyetemben bevezetésre kerülne az agresszív vezetés fogalma is. A definíció szerint agresszív sofőrnek számít az a gépjárművezető, aki folyamatosan a szemközti menetirányra áttérve előz, kézifék segítségével fordul meg, hirtelen nagy sebességgel indul helyből, túl közel halad egy másik autóhoz, hirtelen fékez vagy mértéktelenül, folyamatosan dudál. A jogszabály szerint agresszív vezetésért hatvan napra függeszthető fel a jogosítvány.

Az új törvény előírná, hogy egy gépjármű eladásakor írásban kell értesíteni arról a hatóságot, de az egyszerű kölcsönadás is problémákkal járhat: a törvény előtt lesz felelősségre vonható az a személy, aki fáradt sofőrnek adta kölcsön autóját.

Ioja Viorel kiemelte, egy még készülő jogszabályról van szó, ami több ponton is változhat, valamint reméli, hogy egy mindenki által elfogadott, hasznos és a gyakorlatban is alkalmazható rendelettel lesz dolguk.

uh.ro/realitatea



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nyitott szemmel
2012-01-09 12:34:32
Legalább a taxisokat is kordában tartaná az agresszív vezetős törvény. Mert azok aztán a mintapéldányai a dudálásnak, szabálytalankodásoknak.
avatar
czymi53
2012-01-09 13:16:27
Már így is túl sok a rallyzás, a felelőtlen és agresszív viselkedés a volánnál, a ki-vagányabb-mint-én magatartás. Ebben a korban még nincs meg az az egészséges, visszafogó bölcsesség, ami a veszélyes helyzeteket elkerülhetővé teszi (tisztelet a kivételnek). Igaz, van akiben soha nem is lesz meg.
avatar
joskaa
2012-01-09 19:58:17
Aki folyamatosan a szemköszti menetirányra áttérve elöz Máskép hogy lehet elözni.
avatar
szasza
2012-01-09 20:22:57
re:
Feltételezem, hogy a szlalomozós, autók között gyorsan mozgolódó sofőrökre gondoltak a jogalkotók.

avatar
joskaa
Aki folyamatosan a szemköszti menetirányra áttérve elöz Máskép hogy lehet elözni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."