Újraszabályozzák a közúti közlekedést

Betiltanák a radarérzékelők használatát, lehetne járművezetői engedély nélkül közlekedni – többek közt ezeket a változásokat tartalmazza az országos közúti biztonsági stratégia 2011-2020 tervezete.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. február 22., 14:54
4 hozzászólás. 

Csak akkor vezethetnénk érvényes gépjárművezetői engedély nélkül, ha egy tapasztalt autóvezető ül mellettünk a kocsiban. A tervezet szerint a jogsi nélküli sofőr bizonyos időszakban, bizonyos közutakon egy felkészítő tanfolyam után ülhetne volán mögé. A kísérő sofőr felelne a hibákért.

Bevezetnék az ideiglenes vezetői engedélyt, amely csak Románia területén lenne érvényes bizonyos megszorítások mellett mindaddig, amíg a gépjárművezető megszerzi a rendes gépjárművezetői engedélyt.

Betiltanák a radarérzékelők használatát és büntetnék a közúti agressziót, a robogósoknak is kellene jogosítványra vizsgázni, illetve közutakon tilos lenne ATV-vel közlekedni. Ugyanakkor csökkentenlk az autóvezetői engedélyt birtoklók életkorát, a kötelező iskolai végzettséghez kötnék a gépjárművezetői engedély megszerzését. Az új tanügyi törvény a kötelező ingyenes oktatás keretében a tíz osztályt írja elő, így akik befejezték a kötelező általános iskolai oktatást, azaz elvégeztek tíz osztályt, szerezhetnének jogosítványt.

A tervezet szerint a bírságot a helyszínen is ki lehet majd fizetni és az ezekből befolyt összeg nem a helyi, hanem teljes egészében a központi költségvetést gyarapítaná. A gyorshajtási büntetéseket a sebességtúllépés mértékével arányosan növelnék és ennek arányában határoznák meg a járművezetői engedély felfüggesztésének idejét is.

Szigorítanának a járművezetői engedély megszerzésén is – a kritériumok szigorúbbak lennének az orvosi-pszichológiai és vezetéskészségi felméréseknél.

Románia EU-s kötelezvényt vállalt a közlekedési balesetek csökkentése érdekében, jelenleg a közúti szerencsétlenségek okozta kár a GDP 1,5 százalékát teszik ki. A súlyos balesetek egyharmadát 18 és 25 év közötti, gyakorlatlan autóvezetők okozzák.

A kihágások miatt kirótt bírságok értéke évente eléri a 450 millió lejt.

Forrás: manna.ro



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kary0ka
2012-02-22 19:39:52
Jogsi=rovidebb elet?
"Ugyanakkor csökkentenlk az autóvezetői engedélyt birtoklók életkorát..."
Szoval igy. Akkor maris dobom el a jogsimat...
avatar
anonim
2012-02-22 21:48:48
ekkora baromsagot
Nemtudom h aki ezt elkepzelte annak mennyi esze lehet de bele se merek gondolni..Ha a cikk vegen elhangzik ez a mondat "A súlyos balesetek egyharmadát 18 és 25 év közötti, gyakorlatlan autóvezetők okozzák." ezek szerint ha meg kisebb korba fognak neki akkor biztonsagosabb lesz minden?? meg amugy is a mostani szulok nem arrol hiresek, hogy foglalkozzanak folyton a gyerekekkel,ezert kicsapjak majd oket egyedul..
avatar
egerke
2012-02-22 23:44:24
A súlyos balesetek egyharmadát 18 és 25 év közötti, gyakorlatlan autóvezetők okozzák. ez jo majd 16 evesek nem fognak balesetet okozni es a 16 eves melle beul egy 19 eves "tapasztalt" sofor es 120 mennek a poznanak jesszusom kik irjak ezeket a torvenyeket ?egyaltalan kinekjut eszibe ? :woohoo:
avatar
2 T
2012-02-23 01:00:42
re:
avatar
egerke
A súlyos balesetek egyharmadát 18 és 25 év közötti, gyakorlatlan autóvezetők okozzák. ez jo majd 16 evesek nem fognak balesetet okozni es a 16 eves melle beul egy 19 eves "tapasztalt" sofor es 120 mennek a poznanak jesszusom kik irjak ezeket a torvenyeket ?egyaltalan kinekjut eszibe ? :woohoo:

Majmolni akarjuk nyugatot. Csak epp, hogy azok a kondiciok hianyoznak, ami megtalalhato az osztrakoktol nyugtabbra, eszakabbra...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."