A sört is érinti a hamburger-adó

Az új egészségügyi törvénytervezetben foglaltak alapján adót vetnének ki a sörre és a fast foodokra – jelentette ki Vasile Cepoi, egészségügyi miniszter.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Hamburger és sör
A sört is megadózzák
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. május 17., 13:19
0 hozzászólás. 

Az egészségtelen étkek miatt megnőtt a megbetegedések számaránya, ezért ezek adóját növeljük, hogy csökkenjen a fogyasztásuk. Ugyanakkor a sör alkoholos termék és úgy, ahogy a többi alkoholos készítmény túladózott, úgy a sör is ebbe a kategóriába fog tartozni – indokolt a miniszter.

A gyorsételekre legutóbb 2011-ben szerettek volna adót kiróni, de akkor visszautasították, mondván nehéz lenne gyakorlatba ültetni a törvényt.

Cseke Attila, akkori egészségügyi miniszter 2011 áprilisában azt nyilatkozta, a tárcának nem volt erre vonatkozó projektje, a hamburgeradó ötlete pedig egy sajtótájékoztatón született, mint egy állami költségvetést növelő megoldás.

Adrian Streinu-Cercel államtitkár akkori bejelentése alapján a nem ajánlott étkek listáján a túlzott só-, cukor-, zsírtartalmú terméket és szénsavas üdítőitalok tartoztak, de a cukrászdák, pékségek, az üdítőitalokat, snackeket, csipszeket gyártók sem képeztek kivételt az adózás alól.

A törvényt támogatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a fast food adó bevezetésével átlagosan 20 százalékkal nőhetnek az élelmiszerárak és az élelmiszeriparban dolgozók 20 százalékát bocsájthatják el – ez 36 000 dolgozót jelent.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."