Sport » Egyéb sport

Hogyan tanulj sízni?

Legnépszerűbb téli sportágunk – nyomhatod a Hargitán, Homoródon vagy a közelebb is. Mit kell tegyél, ha kezdő vagy, illetve ha sítáborba küldöd a gyereket?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

sizes5jo
Fotók: Balázs Attila / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. december 11., 10:42
0 hozzászólás. 

Megjött a hó, indulnak a sípályák, kezdődik a síszezon. De mit kell tenniük azoknak, akik eldöntötték, hogy idén meg szeretnének tanulni sízni? Boros Barna testnevelő tanár évek óta tanít sízni gyerekeket és felnőtteket is, tőle kértünk néhány tanácsot. Nyilván a legjobb, ha élesben próbáljuk ki szakember felügyeletével, de az induláshoz talán kedvet adunk.

Gyerekek – hótaposás, csúszkálás

A gyereknél az oktató szerint a bakancs szakszerű felhúzása, felcsatolása a legelső. Előbb a síbakancsban való járás, hótaposás, tipegés a fontos, hogy a gyerek lába megszokja a normál bakancsnál, cipőnél nehezebb műanyag bakancsot. Lába rögzítve van, a mozgás, haladás másabb, mint a normál cipőben.

sizes6joA következő mozzanat általában a fél lécen való csúszkálás majd fokozatosan épül fel az oktatás odáig, hogy kisebb lejtőjű dombon, megfelelő, koordinált lábmozgással ereszkedni kezd a gyerek.

Felnőttek – legyőzni a félelmet

Az a felnőtt, aki nem tud sízni vagy nem próbálta, általában fél a hótól, a hidegtől. Ugyanakkor tisztában kell lennie, hogy veszélyes sportág, nagyon kell figyelni minden apró mozzanatra, mert nagyot lehet esni és adott esetben súlyosan meg lehet sérülni.

A sízés alapismereteinek elsajátítása előtt ajánlott legalább két-három hónapig a rendszeres futás és kerékpározás, a csuklók és a más ízületek edzésben tartása.

Egy tapasztaltabb ismerős, barát meg tud tanítani sízni, de sok minden attól függ, hogy az embert mennyire kapja el a hév – természetesen a bátorság, a jó fizikum előnyt jelent itt is, akár a gyerekeknél.

sizes3jo

Ami a felszereléseket illeti, amennyiben nem vagyunk profik vagy nincs sok pénzünk erre a célra, nézzünk szét a Téli Sportfelszerelések Cserebere Vásárán vagy a szakboltokban. Ha évente csak egy sítáborba megy a gyerek, akkor nem kell nagyon drága lécet és botot venni – az alapfelszerelést (bakancs, síléc, bot, sisak, gerincvédő) meg lehet kapni 4-500 lejért is.

A profi felszerelés, amivel már versenyezni lehet, négyezer lejt kóstál, tokkal-vonóval. Ez viszont azt jelenti, akik a Madarasi Hargita – Bucsin – Hargitafürdő háromszögnél messzebb is merészkednek, ott is megállják a helyüket versenykörülmények közt.

Mindenki csak saját felelősségre

A sísport balesetveszélyes – léteznek írott és íratlan szabályok, ezeket ugyanúgy be kell tartani, mint például a közlekedési szabályokat, másképp ne csodálkozzunk, ha bokaficam, ínszalag-szakadás, láb-, kar- vagy kulcscsonttörés, esetleg súlyos kimenetelű ütközés történik.

Egymás testi épségét nem illik könnyelműen veszélybe sodorni, ha látjuk, hogy valaki folyamatosan nem tud vagy nem akar viselkedni a sípályán, szóljunk a pályafelügyelőnek.

A sízés, egyáltalán a sportolás előnyeit talán fölösleges ecsetelni – egyszerűen jó, egészséges és mindenkinek ajánlott. Elő a lécekkel, irány a hegy vagy a domboldal!


címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."