Sport » Egyéb sport

Roli, akit jogsi nélkül is hajt a sebességmámor

Hajtásija még nincs, de már versenyzik, ralipilótának készül. Hogyan? Kattintás után olvasd el Roli történetét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

BARoland16a
Roland a kocsi előtt, hátul pedig a szintén versenyző édesapja, Károly
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. február 11., 15:37
2 hozzászólás. 

Mindössze 17 éves a székelyudvarhelyi Bíró Ambrus Roland és rendszeresen jár autóversenyekre – még nem ralipilóta, de reményei szerint néhány éven belül az lesz. A Bányai János Szakközépiskola diákjának ugyanis nagy tervei vannak: szeretne rali-iskolát végezni és rendszeresen versenyezni az országos ralibajnokságban.

Alma a fájától

Az út azonban még nagyon hosszú odáig. Előzményeihez az is hozzátartozik, hogy édesapja, Bíró Ambrus Károly a kilencvenes évek végén maga is raliversenyző volt – abban az időben több udvarhelyi versenyző is rendszeresen indult az akkori futamokon, gondoljunk csak a Szőcs-testvérekre, Pintyó Lajosra, vagy a Hargita Rali mostani főszervezőjére, Ferencz Csabára. Károly is autós ügyességi versennyel kezdett 1998-ban, később lett raliversenyző: 1999-ben promo-rali versenyeken vett részt, 2000-ben a kezdő kategóriában 3. helyen végzett.

BARoland15Fia, a mindössze 17 éves Roland négy évvel ezelőtt az udvarhelyi Kaufland parkolójában tartott ügyességi versenyen vett részt először. Szülői felügyelettel indulhatott, s ez a mai napig így van, hiszen egy év múlva tölti be csak a 18. évét. A szülői felügyeletnek az a feltétele, hogy Roli csak magánterületen gyakorolhat és versenyezhet – az autóban az édesapja ül mellette.

A versenyzést igazából tavaly kezdte el, az Országos Ügyességi Autósverseny (CNIA) első két fordulójára még nem, de a többi négyre mind benevezett az ifjúsági kategóriában – Roland az összetettben végül negyedik helyen zárt, édesapja pedig országos bajnok lett a D2 kategóriában.

Apa és fia egy Mistubishi Colt 1,6-os GLX-szel versenyeznek – ránézésre úgy néz ki, mint egy átlagos személygépkocsi, sok módosítás nincs rajta.

Titi Aurék tanítanák a versenyzésre

Idén már volt egy promo-rali versenyen, ami Brassó mellett, havas terepen zajlott – ezen lassabban kellett vezetni, de a száraz úton Roland is szereti a sebességet. Mint mondja, nagyon szeret gyorsan menni, a promo-raliban van olyan szakasz, hogy száz feletti óránkénti sebességgel haladt, s nagyobb kanyarba is mentek bele százzal, de „megfogták" a kocsit. Az ötfordulós promo-raliból már három forduló lejárt, Roland kettőn részt vett, kategóriájában 2., az összetettben a harmadik helyen áll.

BARoland3bAz idei promo-rali bajnokságban az a cél, hogy Roland minél jobb helyezést érjen el – ez azért fontos, mert legjobb helyezést elérő fiatalok legjobbjai olyan tanfolyamot végezhetnek el, amin Románia korábbi és mostani legjobbjai (Titi Aur, Daniel Ungur és Dan Gârtofan) oktatják majd őket a raliversenyzésre.

BARoland2bE hét végén Csíkszereda (február 13.), majd újra Brassó (február 14.) lesznek a fiatal versenyző újabb állomásai – ha minden jól megy, akkor két-három éven belül akár a Hargita Ralin is tapsolhatunk neki.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
harmatka
2016-02-12 10:30:16
Gratula Roli !
Kicsi Roland, a lába alig érte el a kuplungot s azóta vezet. :-)
Nagyon büszkék vagyunk rá távoli barátként is, sok sikert kívánunk, s ne feledjen el lassítani ha szükséges !
avatar
jutacs
2016-02-12 13:53:16
Megáll az ész!
Ilyen nincs ès mégis van

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."