Sport » Egyéb sport

A BMW-t a Lotus váltja az F1-ben 2010-es évben

Hosszas elemzés után a Nemzetközi Autómobil-szövetség (FIA) kedden kiadott közleménye szerint, a Lotus F1 Team kapja meg az indulási jogot a Forma 1 2009-es világbajnoki sorozatában, ugyanis a BMW az idei év végétől kivonul a porondról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

lotus_logo
lotus_logo
szerkesztoÍRTA: M.ZS & B.CS
2009. szeptember 17., 08:27
0 hozzászólás. 


Az sem kizárt, hogy jövőre tizennegyedik csapatként a BMW utódja is ott lesz a rajtrácson. A FIA ugyanis felvetette, hogy a 14 csapatra való bővítésről hamarosan fog tárgyalni a jelenlegiekkel. Így az eddig megnevezett újoncok (Manor, Campos, US F1 és Lotus) mellett az újjáalakuló Sauber BMW is részt vehetne a 2010-es küzdelmekben.

A Lotus eddigi F1-es mérlege:

A Lotus az egyik legpatinánsabb név a Forma-1-ben. 1952-ben alapította Colin Chapman, aki mérnök léven többször forradalmasította a sportot (pl. aktív kerékfelfüggesztés). Csapatként 1958 és 1994 közt összesen 491 futamon állt rajthoz az F1-ben, ezek közül 79-et meg is nyert. Hét konstruktőri világbajnoki cím fűződik a nevükhöz (ennél többet csak a Ferrari, a Williams és a McLaren szerzett). 107 pole pozíció, 172 dobogós helyezés és 1333 megszerzett pont köthető hozzájuk.


Olyan híres versenyzők vezették autóikat, mint: Stirling Moss, Jim Clark, Graham Hill, Jochen Rindt, Emerson Fittipaldi, Mario Andretti, Nigel Mansell, Ayrton Senna, Nelson Piquet, Mika Hakkinen

A Lotus a maláj kormány és egy malajziai befektetőcsoport együttműködésének köszönhetően térhet vissza a Forma-1-be. A csapat központja Norfolkban lesz, az autógyár nagy-britanniai gyárához közel, de tervezik egy malajziai központ felépítését is.

Tony Fernandes, a maláj Tune Group alapítója és ügyvezető igazgatója, valamint az Air Asia tulajdonosa lesz a csapatfőnök. Technikai igazgatója egy igazi F1-es szaktekintély, Mike Gascoyne, akitől a télen köszönt el a Force India mindenható ura, Vijay Mallya.

A Lotus 2010-es Forma-1-es versenyautóiban Cosworth motor fog dübörögni, a csapat szorosan együttműködik majd az Xtrac és a FondTech cégekkel - előbbi váltóval, utóbbi többek közt felnikkel látja majd el.

címkék:

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."