Sport » Foci

Vb-történet: az első és egyetlen címvédés

1962-ben két európai vb után ismét Dél-Amerikába utaztak a résztvevők – a Chilében lezajlott torna a durvaságokról és a bírói tévedésekről híresült el.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

1962chile1
Nem verték le a brazilokat a trónról
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. május 30., 11:45
0 hozzászólás. 

Az akkori korban jelentősnek számító focinemzet ott volt a chilei vb-n, a lebonyolítási rend hasonló volt az előzőhöz. A 16 csapatot négy kvartettbe sorsolták, utána pedig kiesős rendszerben küzdöttek. Ez a vb azonban a durvaságokról és a bírói tévedésekről híresült el.

1958chile3Románia nem jutott ki, a magyarok ott voltak, tovább is léptek a csoportból. Puskás Ferenc, aki ekkor már a Real Madrid játékosa és spanyol állampolgár volt, a spanyol nemzeti tizenegyben lépett pályára a három csoportmeccsen, 14-es mezt viselt – ám a Helenio Herrera vezette spanyolok utolsók lettek csoportjukban.

A magyarok – soraikban Alberttel, Tichyvel, Göröccsel, Mátraival 2-1-re legyőzték Angliát, 6-1-re Bulgáriát és Argentínával 0-0-t játszottak. A csehek elleni meccsen Pelé megsérült, így ezen a vb-ne nem sokat tett hozzá csapata címvédéséhez, Amarildo játszott helyette.

1962chile2A magyarokat a döntőt játszó Csehszlovákia verte ki a negyeddöntőben 1-0-lal, igaz, hogy Tichy Lajos szabályos gólt lőtt, amit nem adott meg a játékvezető. A többi negyeddöntőben: Jugoszlávia–NSzK 1–0, Chile–Szovjetunió 2–1, Brazília–Anglia 3–1. Az elődöntőkben a csehek a jugoszlávokat verték 3-1-re, a házigazdákat a brazilok állították meg (4-2) két látványosabb találkozót hoztak: a meglepetéscsapatnak kikiáltott csehszlovákok a jugókat 3–1-re, míg a brazilok a házigazdákat 4–2-re győzték le – Chile bronzérmes lett, 1-0-ra legyűrték a jugókat.

A döntő jó meccset hozott, a csehek Masopust révén vezettek, de a brazilok talpra álltak és magabiztosan védték meg címüket – ez azóta sem sikerült egyetlen csapatnak sem. A gólkirályi címet több játékos is kiérdemelte: Garrincha, Vava (Brazília), Ivanov (Szovjetunió), Sanchez (Chile), Albert (Magyarország) és Jerkovics (Jugoszlávia) egyaránt 4 gólt lőttek.

A döntő:

1962, június 17., Santiago, Estadio Nacional, vezette: Nyikolaj Latisev (szovjet), 69 ezer néző

Brazília - Csehszlovákia 3-1 (1-1)

Brazília: Gilmar - D. Santos, Mauro, N. Santos - Zito, Zózimo - Garrincha, Didí, Vavá, Amarildo, Zagalo.

Csehszlovákia: Schrojf - Tichy, Novák, Pluskal - Popluhár, Masopust - Pospíchal, Scherer, Kvasnák, Kadraba, Jelinek.

Gólszerzők: Amarildo (17.), Zito (68.), Vavá (77.), illetve Masopust (15.)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."