Sport » Foci

Velük játszanak a székelyek (II. rész)

Matabele-föld lesz a székelyek második ellenfele a londoni ConIFA világbajnokságon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

matabeleland3
Matabeleland 2017-es válogatottja.
szerkesztoÍRTA: SINKA-KIRÁLY LEVENTE
2018. május 28., 18:04
0 hozzászólás. 

Június 2-án afrikai csapat ellen lép pályára Székelyföld labdarúgó-válogatottja. Előző nap az óceániai Tuvaluval játszanak.

Matabeleland Zimbabwe nyugati részén található régió, amelynek népessége nagyon sok politikai konfliktust átélt, illetve túlélt a múltban. 1983-ban és 1984-ben közel húszezer embert mészárolt le a zimbabwei hadsereg, valódi népirtásról beszélhetünk. Több évnek kellett eltelnie, hogy ezeken túltegye magát a régió.

A nehézségek ellenére a foci mindig is az életükhöz tartozott és tartozik. A helyiek szerint a labdarúgás az életük, egy vallás nekik, ami többet jelent, mint egy európai embernek. A fiataloknak szinte az egyetlen reménye ahhoz, hogy jobb életet élhessenek.

A Matabelelandi Labdarúgó Szövetséget alig két éve, 2016-ban alapították meg. A ConIFA-n kívül nem tagja egyetlen labdarúgó szervezetnek sem. Első válogatott találkozójukra 2017 decemberében kellett volna, hogy sor kerüljön, azonban anyagi problémák miatt nem tudtak megjelenni a Darfur elleni találkozón.

Az idei vb-re egy kis szerencsével jutottak ki. A szintén afrikai Chagos-szigetek nem kívánt részt venni ezen a tornán, Barawa a házigazda szerepét tölti be Londonban, míg Szomáliföld válogatottjának jelentkezését különböző okok miatt felfüggesztették, így Matabeleland-nak maradt egy kvótája, aminek a londoni szereplést köszönheti. Mellettük még Kabylia vesz részt afrikaiként a vb-n.

matabeleland2

Matabeleland válogatottjáról nem sokat tudunk. A nagyon szegény régió csapatának élére a ConIFA segítségével került egy edző, James Walley, aki már második éve dolgozik az afrikai csapattal. Elmondása szerint a játékosai nagyon szegény és erőszakos körülmények közt éltek, de a focit magas szinten művelik. Nagyon technikásak, és nagyon jók az egyérintős játékban. Londonban csatlakozik segítőként a csapathoz a Liverpool egykori legendás kapusa is, Bruce Grobbelaar, aki szintén az afrikai Zimbabweből származik.

A londoni utazáshoz szükséges anyagiak nagy részét a válogatott mezeinek online árusításával teremtették elő. Adományokból származnak a további focis felszereléseik, illetve a játékosok egységes ruházata.

Nem ismerjük a csapat játékerejét, de a Matabelelandi Labdarúgó Szövetség elnöke, Busani Sibindi egy korábbi sajtónyilatkozatából arra következtetünk, hogy nem vakációra mennek Londonba:

"Az a célunk, hogy megnyerjük ezt a vb-t, és hazahozzuk a kupát a sokat szenvedett, megtizedelt népünknek. Válogatott játékosaink arcán is látom, hogy ettől a céltól semmi nem tántoríthatja el őket. Ez a rendezvény egy új korszak kezdete lesz népünknek, hagyományt szeretnénk teremteni belőle, amit majd büszkén fogunk ápolni a jövőben".

A goal.com képviselete nemrégiben meglátogatta Matabeleland válogatottját. Az alábbi, angol nyelvű dokumentumfilmet ott készítették. A képkockák sokat elárulnak az ottani körülményekről.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."