Sport » Foci

Velük játszanak a székelyek (I. rész)

Három nemzetet mutatunk be sorozatunkban, akikkel megmérkőzik a székely válogatott a londoni ConIFA világbajnokságon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

tuvalu1
Alopua Petua, Tuvalu legjobb játékosa. Fotó: wikipedia.org
szerkesztoÍRTA: SINKA-KIRÁLY LEVENTE
2018. május 27., 12:38
0 hozzászólás. 

A székely labdarúgó-válogatott május 31. és június 10. között a Független Labdarúgó-egyesületek Szövetsége (ConIFA) által rendezendő világbajnokságon szerepel, amelynek London ad otthont. Azt is tudjuk, hogy a mieink csoportellenfelei Tuvalu, Matebele-föld és Padánia lesznek. De azt sokan nem tudják, hogy honnan is származnak ezek a csapatok, és milyen játékerőt képviselnek. Ezért utánanéztünk ezeknek.

A mai részben (összesen három lesz) azt a Tuvalut vizsgáljuk, amellyel május 31-én első mérkőzését játssza Londonban a Székely labdarúgó-válogatott. A szigetország 2016 óta tagja a ConIFA-nak. Alig két hónapja jelentették be, hogy részt vehetnek a a londoni vb-n a szomszédos Kiribati helyett.

De lássuk, hol van és kik lakják ezt a titokzatos tájegységet!

Tuvalu 1978-tól egy óceániai független állam, egy szigetország, amely Hawaii és Ausztrália között, a Csendes-óceánban fekszik. Területe több mint 110 szigetből tevődik össze, amelyeket kilenc körzetre osztottak. Szárazföldi területe mindössze 26 négyzetkilométer, népessége tízezer főre tehető.

Annak ellenére, hogy ennyire kevés a lakossága, sportolói már több világeseményen jelen voltak. A 2008-as pekingi olimpián három sportolójuk, 2012-ben Londonban is három atlétájuk képviselte az országot, míg Rio de Janeiróba, a 2016-os olimpiára egy sportolót küldtek.

tuvalu2

Tuvalu az egyetlen független állam, amelynek focicsapata részt vesz a londoni ConIFA világbajnokságon. Most sokan gondolhatnak arra, hogy független államként miért nem tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), mert bizony nem az, ellenben tagja az Óceániai Labdarúgó Szövetségnek (OFC).

Ha kíváncsi vagy a székelyföldi válogatott szereplésére a londoni vébén, kövesd továbbra is az uh.ro-t. Ha az égiek és a technika is velünk lesznek, a következő két hétben elemzésekkel és helyszíni tudósításokkal jelentkezünk.

Nemsokára a másik két ellenfél, Matebele-föld,valamint Padánia bemutatásáról, majd szerdán a mi válogatottunk indulásáról olvashatsz. 

Az országban mindössze egy focipálya található, edzőpályák nincsenek. Szálloda sincs az országban, amelyet megkövetel a FIFA, ezért egyelőre nem lehet annak tagja.

Ennek ellenére részt vettek a 2010-es FIFA világbajnokság selejtezőiben. Ezt annak „köszönhették″, hogy a 2007-es Óceániai Nemzetek Kupája egyben a FIFA 2010-es világbajnokság elő-selejtező tornája is. „Szerencsére” itt csak egy pontot szereztek, így nem jutottak tovább. Egyre többet lobbiznak ezért, hogy felvegyék őket Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tagjai közé, erre azonban egyelőre nem sok esély van.

Hollandiában egy olyan szervezetet hoztak létre, amely Tuvalu foci-válogatottjának segítségét tűzte ki célul. 2013-ban három hónapos edzőtáborban vettek részt a tulipánok országában, ahol több mint húsz barátságos találkozót játszottak helyi amatőr csapatok ellen.

tuvalu3

Nyolc csapat részvételével országos focibajnokságuk van, de egy ötcsapatos másodosztállyal is rendelkeznek. Ezek mellett fel tudtak sorakoztatni egy női nagypályás és egy férfi teremlabdarúgó válogatottat.

Érdekes adat az, hogy ha az első osztályban szereplő együtteseket nézzük, akkor azokban az ország lakosságának 1,5 százaléka játszik.

Stadion? Minek?

Az összes bajnoki találkozókat a sziget egyetlen pályáján rendezik, amely a hét szinte minden egyes napján foglalt. Ezért sokszor megtörtént, hogy a válogatott egy repülőtéren tartotta az edzéseket. Félórával egy repülő érkezése előtt egy dudaszó jelezte, hogy hagyják el a kifutópályát. Ma már csak akkor tartanak ott edzéseket, ha aznap nem indul és nem érkezik repülő. Hazai pályán még soha nem játszottak egyetlen mérkőzést sem.

Egy nem hivatalos ranglista szerint válogatottjuk a 214-ik helyen áll a világ fociválogatottjai közt. Összesen 25 hivatalos találkozón léptek pályára, mérlegük hat győzelem, tizenhat vereség és három döntetlen.

A Londonban pályára lépő játékosaik mind hazájuk bajnokságában játszanak. Legértékesebb játékosuk az 1990-ben született Alopua Petua, aki az eddig lejátszott tíz válogatott találkozóján nyolcszor talált be ellenfelei hálójába.

A Székelyföld–Tuvalu találkozót május 31-én, romániai idő szerint 14 órakor rendezik a Coles Park Stadionban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."