Sport » Foci

Egyeseknek pokoli lett a megyei bajnokság

Nem mindenki boldog a Hargita megyei labdarúgó-bajnokság új lebonyolítási rendszerétől. Pedig még el sem kezdődött.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

kozonseg
Az elmúlt években többször is teltház előtt játszhattak a keresztúriak.
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. augusztus 25., 08:01
0 hozzászólás. 

Mint ismert, a labdarúgó IV. Liga Hargita megyei csoportjának lebonyolítását teljesen átalakították az előző kiírásokhoz képest. A tavaly még az ötödik ligában szereplő együtteseket a negyedik ligába nevezte be a Hargita Megyei Labdarúgó-egyesület, így az 24 csapatos lett. Ezt két csoportra osztották: nyugati és keleti csoport. A nyugati csoportba tizennégy együttes került az udvarhelyi zónából, a keletibe tíz nevezés érkezett Gyergyó és Csíkszereda körzetéből. Utóbbiban még a mai napig sem biztos, hogy mind a tíz csapat ott lesz a jövő hétvégén rajtoló bajnoki találkozókon.

Az új ligába csöppent együtteseknek az új szezonban

szigorúbb szabályokat is be kell tartaniuk.

Ilyen például az, hogy minden együttes egy ifjúsági csapatot is be kell nevezzen a megyei bajnokságba, illetve a felnőtt csapat minden találkozóján szerepelnie kell egy húsz év alatti játékosnak, akkor is, ha a megyei bajnokságban indítanak legalább egy ifjúsági együttest is.

Talán a legnehezebb feladat az ifjúsági csapat kialakítása lesz az ötödik ligából a negyedikbe nevezett csapatok számára. Azonban erre is találtak megoldást az szervezők. Egy országos programban falvak kisiskolásai közt rendeznek egy bajnokságot, amivel egy negyedik ligás együttes „helyettesíteni" tudja majd a megkövetelt ifjúsági csapatot.

A Hargita Megyei Labdarúgó-egyesület telefonon közölte az érintett csapatok vezetőivel azt, hogy a következő szezont egy osztállyal fennebb kezdik. A csapatvezetők, annak ellenére, hogy őket nem kérdezték meg a változtatásokról, ezt tudomásul vették, csendben el is fogadták.

Nincs mese, azt kell csinálni, amit a szabályzat előír. Azonban több csapat is nemtetszését fejezte ki a IV. Liga újraszervezésével kapcsolatosan.

Ilyen csapat a többszörös megyei bajnok Székelykeresztúri Egyesülés is, akinek elnöke, Péter Miklós felkeresve szerkesztőségünket

elmesélte panaszát.

„Nem értek egyet az idei év bajnokságának lebonyolítási rendszerével, szabályaival. Azt sem tudom elfogadni, hogy pár nappal a bajnoki rajt előtt a szervező egyesület olyan szabályokról értesíti a csapatokat, amelyekre nem lehet már felkészülni. Ilyen például az, hogy egy húsz év alatti játékost is kötelesek vagyunk pályára küldeni. Ebben az esetben nem egy ilyen játékos kell legyen a keretben, hanem legalább három. Ezt a döntést pár nappal a bajnoki rajt előtt közölték velünk. Keresztúron az ifjúsági csapataink közül a 2002-es születésűek a legidősebbek. Egy 15-16 éves játékost nem küldhetünk a felnőttek közé. Nekik saját bajnokságuk van, ott kellene fejlődniük.

Amivel még nem tudok egyet érteni, az az ifjúsági csapat helyettesítése a Falvak Kupája (a Román Labdarúgó Szövetség országos programja) tornán résztvevő csapattal. Mi is megtehetjük azt, hogy nem indítunk ifjúsági csapatokat a megyei bajnokságban, benevezünk a Falvak Kupájára, anyagilag is jobban járna a csapatunk. De akkor mi lesz azzal a sok gyerekkel, akik évek óta edzésre járnak hozzánk? Hogyan válnak labdarúgókká?

Pár napja értesítettek telefonon arról is, hogy a megyei bajnokság nyugati csoportjában szereplő együttesek találkozóin megjelenő megfigyelő díját a HMLE saját zsebéből fizeti. Ez alól kivétel lesz az a három csapat, amely tavaly is a megyei bajnokságban szerepelt: az Egyesülés, a Roseal és Homoródalmás.

Nem arról van szó, hogy nem tudjuk ezt kifizetni. Inkább arról, hogy egy bajnokságon belül nem egyformán viszonyulnak a csapatokhoz.

Több éve foglalkozom a keresztúri labdarúgással. Sok szép sikert elértünk. De ilyen fejetlenséget még nem tapasztaltam a szervezők részéről. Most el kell fogadnunk ezeket a változtatásokat, mivel panaszunkat, ha meg is hallgatták, de érdemleges választ és megoldást nem kaptunk rá" – fejezte be panaszát a klubelnök.

Tamás Zoltánt, a Hargita Megyei Labdarúgó-egyesület elnökét is megkérdeztük a panaszokkal kapcsolatosan.

„Szinte elképzelhetetlen, hogy egy olyan csapat, mint Keresztúr ne tudja felvállalni a bajnoksággal járó kötelezettségeket. Minden szinten kötelező legalább egy U20-as játékost pályára küldeni. Ezen változtatni nem lehet. A HMLE célja az, hogy a fiatalokat bevonjuk a felnőtt csapatok keretébe. Ha egy csapat ennek nem tud eleget tenni, az nem a bajnokság szervezőinek a hibája" – mondta el portálunknak az elnök.

Tamástól az is megtudtuk, hogy a játékosmegfigyelők díjainak átvállalásával a negyedik ligába újonnan érkezett együtteseket próbálják segíteni.

„A Falvak Kupája program is a legjobbkor született meg, mivel idén még megoldást jelent azoknak a falvaknak, akik nem tudnak legalább egy ifjúsági együttest benevezni a megyei bajnokságba. Jövőtől azonban kötelező lesz minden negyedik ligában szereplő együttesnek az ifjúsági együttes létrehozása.

Ha az induló bajnokság lebonyolítási rendszerét nézzük, észre kell vennünk, hogy egy nagyon jó dologgal állunk szembe. Nagyon sok fiatalt pályára tudunk küldeni a Falvak Kupája által is. Még ha pillanatnyilag kényelmetlen is egyes csapatoknak eleget tenni a kötelezettségeknek, hosszú távon ez megtérül – nyilatkozta az egyesület elnöke.

A IV. Liga pontvadászata szombaton kezdődik. A keresztúriak Szentegyházára látogatnak. A menetrendet ide kattintva nézhetik meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."