Sport » Foci

A foci jó: de vajon mindenki így gondolja?

Ízlések és pofonok. Van, aki imádja, van, aki utálja, de egy biztos: mindenkinek van véleménye róla és ezt legtöbbször ki is nyilvánítja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

A foci jó: de vajon mindenki így gondolja?
A foci jó: de vajon mindenki így gondolja?
szerkesztoÍRTA: BOTOROK JÁNOS
2012. április 05., 13:00
3 hozzászólás. 

A Liverpool labdarúgócsapatának egyik mottóját választottam cikksorozatunk címéül, melynek célja, hogy hozzászólásra ösztönözzük labdarúgást szerető olvasóinkat és, hogy lehetőséget adjunk mindenkinek, aki be akar szólni. Már ami a focit illeti.

 

Persze nem véletlen a címválasztás. Ugyanis én szentül meg vagyok győződve, hogy a foci jó. És nem csak az a foci, amit a Barcelona, a Milan, a Liverpool, a Ferencváros vagy netán a Steaua játszik, hanem az is, amit a körzetiben szereplő csapatok játszanak. És jó az a foci is, amit középkorú és már kopaszodó férfiak vagy 6-7 éves fiúk és lányok játszanak az iskola udvarán vagy a tornateremben.Abban reménykedünk, hogy hétről-hétre megvitathatunk labdarúgással kapcsolatos témákat, érintve a nemzetközi eseményeket is, de nem megfeledkezve a hazai és legfőképpen a helyi labdarúgásról sem, ami igencsak fájó pont azok körében, akik még visszaemlékeznek azokra az időkre, amikor a sétatéri Stadion minden hétvégén szórakozásra csábított minden korosztályt.

 

Mert nemcsak jól szórakozunk, ha ezeket a csapatokat követjük figyelemmel, de remek kikapcsolódási lehetőséget is jelenthet, ha netalán mi próbáljuk ki. Ugyanakkor segít beilleszkedni egy adott közösségbe és bárkivel el lehet csevegni róla, mert ugyebár a focihoz mindenki ért. És nem utolsósorban jó, mert gyorsaságot, ügyességet, találékonyságot fejleszt, kielégíti a gyerekek mozgásigényét, erősíti bennük a versenyszellemet, formálja a személyiségüket.

Ezért mindenkit arra buzdítok, hogy kövesse figyelemmel, művelje kitartással, vagy ha másképp nem megy, szóljon hozzá ehhez a nagyszerű jelenséghez, aminek a neve: FOCI.

 

Becali és Mitică focija

Mindig téma a hazai első osztály, amely ugyan szakmailag nem túl érdekfeszítő, de a román foci fejeseinek és a médiának köszönhetően mindig ígér valami bombasztikusat. No de ne szaladjunk annyira előre az időben, ejtsünk néhány szót a téli holtszezonban történtekről.

Ha azt vesszük alapul, hogy például a magyar NB 1-ben szereplő csapatoknál volt tulajdonosváltás, edzőváltás és fogadási botrányban való érintettség is, akkor azt mondhatjuk, hogy a román első osztály lett a stabilitás jelképe. Szembeötlő a viszonylag langyos játékosmozgás, ami majdnem felére csökkent az elmúlt évekhez viszonyítva és a szokásos edzőváltások hiánya, ami vagy annak tudható be, hogy a csapatok a folytonosság mellett döntöttek, vagy pedig egyszerűen elfogyott a csapatokat irányító kiskirályok pénze.

 

Persze kivételek azért itt is vannak.

Az FC Vasluit patronáló Porumboiu úr például, azért küldte el az eddigi vezetőedzőt, Viorel Hizo-t, mert kiállt a játékosok mellett, mikor azok elmaradott bérüket követelték. Újabban pedig egyre több szó esik a központi sajtóban a Román Labdarúgó Szövetség elnöke, Mircea Sandu és a temesvári Poli főszponzora, Marian Iancu közti konfliktusról, amiben a felek egymást vádolva járatják le a hazai labdarúgást. Az örökzöld témát a játékvezetők jelentik, akiket okkal, ok nélkül támadnak minden irányból.

Visszatérve az átigazolási időszakra megfigyelhető, hogy folytatódott a brazil, portugál és balkáni, számunkra ismeretlen játékosok inváziója, ugyanakkor a szakvezetők egyre több afrikai futballistával próbálták színesíteni a megkopott Liga 1 mezőnyét. Hogy milyen eredménnyel? – azt meglátjuk néhány forduló lejárta után.

Érdekesség még, hogy a csapatok zöme fittyet hányva a gazdasági válságra, Antalyában töltötte a telet, olyannyira, hogy néhány játékos már japán sztrájkkal fenyegetőzött, ha nem engedik visszatérni az országba.

 

Kié lesz a főnyeremény? És kik buknak?

Ki nyeri az idei bajnokságot és ezzel együtt a jogot a Bajnokok Ligájában való szereplésre? Kik szerepelhetnek jövőre az Európa Ligában? Melyek lesznek azok a csapatok, akik jövőtől a másodosztályban folytatják?

A tét nagy, ugyanis a presztízs mellett jelentős összegek is ütik a győztesek markát az UEFA jóvoltából, ezért kiélezett harc várható úgy a játékosok, mint a tulajdonosok részéről. Ebből a harcból mi, nézők is profitálhatunk, mert várhatóan lesz egy pár látványos, élvezetes mérkőzés a román élvonalban.

Csak érdekességként szeretném megemlíteni, hogy a legnépszerűbb élvonalbeli csapat a bukaresti Steaua, akinek átlagban 14700 szurkoló tekinti meg a mérkőzéseit, míg a rangsor másik végén az ugyancsak fővárosi Sportul Studențesc áll, mérkőzésenként 1200 nézővel.
Azt hiszem ennyi néző Székelyudvarhelyen is összegyűlne egy jó C divíziós mérkőzésen...

 

Az esélyesek

A tavaszi szezont a Dinamo, a kolozsvári CFR és a Rapid várta a legkedvezőbb pozícióból, közülük a fővárosi „szekuscsapat" sorsolása tűnt a legkönnyebbnek, mivel a 15 fordulóból kilencszer játszanak hazai pályán. Figyelembe véve a statisztikát ez könnyen ellenük is fordulhat, ugyanis az őszi szezonban mindössze ötször tudtak nyerni saját közönségük előtt.

Következik az üldözők csoportja a bukaresti Steaua-val az élen, valamint a tavalyi bajnok Oțelul Galați, a bronzérmes FC Vaslui és az idei meglepetéscsapat a Tg. Jiu-i Pandurii, akik még egyáltalán nem tekintik lefutottnak a 2011-2012-es bajnokságot. A szürke középcsapatok rangsorát a kolozsvári egyetemisták vezetik és a nagyszebeni Voința zárja, ebben a csoportban megtaláljuk még az Astra Ploiești, Ceahlaul P. Neamț, Gaz Metan Medgyes, FC Brassó valamint a Petrolul Ploiești csapatait. Közülük talán a kolozsváriak érezhetik magukat biztonságban, már ami a kiesés elkerülését illeti.

A kieső helyek elkerüléséért a marosvásárhelyi FCM, a fővárosi Sportul Studenșesc, a Concordia Chiajna és a CS Mioveni küzd, utóbbit már csak a csoda mentheti meg a második osztályban való szerepléstől.

 

Vitatkozzunk!

Összegezve az eddig leírtakat, figyelembe véve a téli időszakban történt igazolásokat valamint az eddig lejátszott mérkőzéseken történteket és ismerve a csapatok anyagi potenciálját, valamint a szakvezetők hozzáértését, a Bajnokok Ligájában való részvételre feljogosító első hely megszerzésére a kolozsvári vasutascsapatot látom a legfőbb esélyesnek.

A dobogó második és harmadik helyére a Vaslui és a fővárosi Steaua csapatait várom. Ami a kiesőket illeti, a már említett Mioveni mellett a bukaresti egyetemisták, a Petrolul Ploiești és a szebeni Voința pályáznak nagy eséllyel arra, hogy jövőben a második vonalban szerepeljenek.

Természetesen ezzel nem kell egyetérteni, ezért arra buzdítom az olvasókat, hogy fejtsék ki véleményüket a témával kapcsolatban, vagy egyszerűen csak nyissanak vitát a hozzászólások között, mert véleményem szerint, ha a fociról beszélgetünk, eljutunk oda, ami nekünk a legjobban fáj, vagyis az udvarhelyi labdarúgás mai helyzetéhez.

És talán ötleteket, megoldásokat kapunk arra, hogyan tudnánk megmenteni e nagy hagyományokkal rendelkező sportágat városunkban.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
mikroba
2012-04-05 23:51:28
Az idéntől a román bajnokcsapat nem automatikus BL induló.Selejtezőt kell játszodjon és ismerve a erőviszonyokat nem sok esélye lesz a csoportkörbe jutásra.
avatar
madridista
2012-04-06 11:10:57
irjunk-beszeljunk
Örömmel vettem ezt a kezdeményezést. Szükség is van ilyen boncolgatásokra.
XXI-dik század elején ott tartunk, hogy udvarhelyen csak minden második hétvégén fociszezonban lehet nagypályás focimérkőzésre kimenni ?
A városvezetés részéről, vagy tehetősebb emberek szervezzünk labdarúgó tornát nyári szünidőben is a nagypályán, valami hasonló módszerrel, mint télen a csarnokban.
Vagy akár a körzetis csapatoknak ajánljuk föl, hogy bérmentve egy szezonban igényelheti egy hazai mérkőzésre a városi nagypályát.
Ezek olyan dolgok, melyek motiválhatják úgy a labdarúgókat, akár más sportszerető barátokat.
A körzetben már vannak jobbacska pályák is, de egy Hodgya, egy Szentmárton, Ocfalva vagy Kányád lehet ha élne a lehetőséggel.
Fontoljuk meg...
avatar
Gima
2012-04-06 14:21:19
Roman bajnoksag befutoi CFR - Vaslui - Steaua a tobbi nem erdekes.
Ami meg erdekes a helyi korzeti nagypalyas bajnoksag ahol a bajnok kilete messze nincs eldolve.
Farcad? vagy Sporting? En a Sportingra voksolok :)
Ami a nagypalyas focit erinti lehetne lazan nagyon eros C-divizio de meg akar B-divizios csapat is Udvarrhelyen 1000 pelda van ra ,hogy nem a varos nagysaga a donto pl. Urziceni anno aki Roman bajnok volt es tiszteletre melto helytallas a BL-ben. Kellene a varosi tanacs onzetlen tamogatasa na meg egy Gigi Becali :)
g

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."