Színes » Tech

Tuti appok autósoknak

Összeszedtünk pár okostelefonon használható applikációt, amelyek megkönnyítik autós mindennapjaidat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
google-maps

Újra fotóz a Google autója

Ezen a nyáron visszatérnek Romániába a Google Street...
00-DSC 0947-talankikep2

Megtanítom magamnak, hogyan kell

Imets Tamás nem tartja magát zseninek. Csak van egy...
Az új 50 banis. Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Történelem-hamisítással vádolják az új 50 banist

Egy felháborodott olvasónk keresett fel azzal a...

autos-app
autos-app
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. március 22., 16:34
0 hozzászólás. 

Az autó vezetése és a telefon babrálása nem jó párosítás, így mi sem szeretnénk senkit ilyen balesetveszélyes cselekedetre buzdítani. Van azonban néhány applikáció, amelyet már az induláskor aktiválhatsz, és megkönnyítheti az autózást.

Tudd, hogy hol a radaros rendőr

A legtöbb sofőr azért aggódik, hogy el ne vegyék a jogosítványát. A szabálytalankodók többsége gyorshajtóként szalad a rendőrök hálójába. Nem kell Colin McRae-nek lennünk, hogy a sokszor indokolatlanul korlátozott szakaszokon túllépjük a sebességhatárt. A legjobb, ha idejében értesülünk arról, hogy hol akar lecsapni a „kék sólyom".

Az autósok körében közkedvelt Wazze segíthet ebben. A program lényege, hogy a közösség szerkeszti, így szinte azonnal friss információt nyújt a forgalmat befolyásoló legújabb eseményekről, legyen szó balesetről, rendőri ellenőrzésről, sebességmérésről vagy egy lezárt útról.

waze

Nem csak tudomást szerezhetünk ezekről, de mi magunk is bejelölhetjük tapasztalatainkat a program saját fejlesztésű térképén.

Mennyivel is megyünk

Szeretsz szabályosan közlekedni, de a megengedett lehetőségeket maximálisan kihasználni? Akkor nem árt, ha hitetlenül nézel a kilométerórára, és a mobilodra telepítesz egy GPS-alapú, nagy pontosságú sebességmérőt.

Az autógyártók általában úgy kalibrálják be óráikat, hogy azok egy kicsivel mindig többet mutassanak a valós sebességünknél. A GPS-es sebességmérés viszont nagyon pontos, hiszen több műhold is beméri a helyzeted, az applikáció pedig a bemért pontok közti távolságból és az eltelt időből számolja ki a pontos sebességet.

Ebből találunk egészen elvetemült fajtát is, amelynek a dizájnját úgy alakították ki, hogy telefonunkat a műszerfalra téve az ablakon tükröződő kijelző fénye egy kezdetleges Head-Up Display-t varázsoljon az autókban.

Hogy kerüld el a dugót?

Amikor megjelentek az első Google-térképre vetített műholdfotók, csak ámulva nagyítottunk bele. Nem gondoltunk, hogy néhány év múlva mindezt a telefonon nézhetjük, még részletgazdagabban, sok-sok közúti információval fűszerezve.

Most már cím szerint megadhatjuk, hová szeretnénk eljutni, de az alkalmazás nem csak kilométerben, hanem időben legrövidebb út lehetőségét is felkínálja. Menet közben továbbá folyamatos tájékoztatást kapunk arról, hogy mennyire lassult be előttünk a forgalom.

google terkep

Közben az app alternatív kerülőket javasol, amelyek, ha távban hosszabbak is, az aktuális forgalom függvényében gyorsabban járhatók. Noha Udvarhely nem az alternatív útvonalairól lett híres, ha ismeretlen városban járunk, az alkalmazás nagyban megkönnyíti a közlekedésünket.

Merre találom az autómat?

Egyelőre sem a Lidl, sem a Merkúr vagy a Kaufland parkolójában nem fenyeget az a probléma, hogy az ember egy fárasztó bevásárlás után nem találja az autóját. Ha viszont idegen terepen mozgunk, nagyvárosok „shopping centereiben", ott már könnyen bajba kerülhetünk.

A sok ember, a felfoghatatlan mennyiségű üzlet, a pörgés hamar kifáraszt. Így a több száz, akár ezer autó között nem egyszerű megtalálni a sajátunkat, főleg, ha már nem is emlékszünk, hogy P vagy épp D sorra parkoltunk, és abból is az 1-es vagy a 11-es behajtón.

lokator

Erre a problémára is több olyan app létezik, amely parkoláskor egy gombnyomással elmenti az autó helyzetét, és a későbbiekben visszavezet ugyanoda bennünket.

Segítség a segítségnyújtónak

Aki megszerezte a jogosítványt, az már biztosan részt vett egy elsősegélynyújtó eligazításon. Az már másik kérdés, hogy valódi baj esetén hányan tudják alkalmazni az ott látottakat, hallottakat.

Az elsősegélynyújtásban segítő applikáció önmagában nem megoldás, hiszen nehezen elképzelhető életszerű helyzetnek, hogy egy artériás vérzés esetén ott térdelünk a sérült mellett, miközben telefonunkat babráljuk.

elsosegely

Ennek ellenére mindenképp hasznos, ha ott a telefonunkon, hiszen nem kell megvárni a bajt, néha csak az emlékek felfrissítése érdekében vagy kíváncsiságból is belepillanthatunk a hasznos magyarázatokba.

Naplózd a fogyasztást

Akik szeretnek odafigyelni az autójukra, és rendszeresen szervizeltetni, azok kényszeresen szeretik vezetni is a kiadásokat, alkatrészcseréket, fogyasztási adatokat. Ezen a téren is számos ingyenes applikáció van, amit telepíthetünk Android, iOS vagy Windows alapú készülékünkre.

Ezekkel a naplózó szoftverekkel egyszerűen vezethetjük rendszeres és alakalmi költségeinket, amelyekből különböző statisztikákat állíthatunk össze, s ezeket grafikonokon is elemezhetjük.

Rögzítsd az eseményeket

Bár erre a célra a menetrögzítő kamera a legjobb, amit nem tudunk teljesen kiváltani egy applikációval, de ha nem akarunk egyelőre pénzt költeni rá, akkor több olyan progi is van, amivel feketedobozt varázsolhatunk a telefonunkból. Ilyen például a DashCam vagy az Autoguard.

dashcam

Koccanás esetén, ha nem vagyunk hibásak, könnyebben bizonyíthatjuk igazunkat, amíg igencsak jól jön a rendőrnél és a biztosítónál egyaránt. Bár nem telefonnal készült, de bizonyára emlékeznek olvasóink, amikor bennünket is elütöttek. Utólag nehéz lett volna bizonyítanunk, hogy nem mi hajtottunk bele az előttünk tolató járműbe.

Tervezz, számolj, utazz

Ma már szinte minden okos eszközre telepítenek valamilyen navigációs programot, de ha alaposabban szeretnénk megtervezni az útvonalat, akkor még mindig a Michelin által kifejlesztett Viamichelin applikáció az egyik verhetetlen program.

michelin

Útvonalválasztás, előre felbecsült útiköltségek, útdíj és komp-tarifok kiszámolásában továbbra is az egyik legmegbízhatóbb alkalmazás.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."