Színes » Benzingőz

Életre kelti a cápát a BMW

Menő cápaorrt foglal magába az elnyújtott, klasszikus motorháztető és persze nem a szégyentől borul lángvörösbe a bajor sportszekér.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

BMW Z4
Gyönyörű vonalak tömkelege kelti életre a lapos kasztnit
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. augusztus 07., 15:28
0 hozzászólás. 

A szív elől dobog, a kerekek hátul kaparnak, az eufóriával küszködő pilóta pedig a lehető legközelebb a hátsó tengelyhez – az ős-roadsterező életérzés egyetlen mondatban.

A BMW-nél történelme van a nyitott tetejű, sportos és mutatós négykerekűeknek. Már a kezdetektől génállományba olvadt a dinamikus haladás, a szabadság érzete és az útviszonyok kompromisszum-mentes élvezete, az évtizedek alatt pedig eurómilliókat fektettek

a tökéletes roadster kitenyésztésébe.

Anyagi forrásokat, emberi munkát és kreativitást nem sajnálva álmodtak, alkottak, és néha nagyot buktak. Sajnos néha sikerült letérni a hatvanas években kitaposott imidzs ösvényéről, de akadtak józan pillanatok is az elmúlt négy évtizedben.

A kilencvenes évek James Bondos Z3-as bömöse kicsit puhára sikeredett, messze elmaradt a márkától megszokott hárdkór sportszekerektől. Zárták-nyitották a tetőt, vaskalappal is rejtegették az ósdi belvilágot, de a puhácska alvázat és az elvárható vezetési élmény hiányát így sem sikerült palástolni. Átvarrták, felszabták, de nem tudtak megfelelő darabszámot lenyomni a hitetlenkedő vásárlóközönség torkán.

BMW Z4

A változás periódusa három éve kezdődött, amikor végképp szakítottak a kínaiak által is szerencsétlen számnak tartott hármas megnevezéssel. A BMW először indított útnak páros számmal egy sportkupét. A keménytetős kabrió – kommerszebb nevén cécé – visszatért a gyökerekhez: egy tradícióval szakított, egy másikat felélesztett.

Az E89-es kupé-kabrió megérett

a ráncfelvarrásra: bár korának nyomait nem tüntették el teljesen, optikailag feltuningolták. Ha a változás nem is látványos, de érdemes elhümmögni ezen a dögös bömösön.

Gyönyörű vonalak tömkelege kelti életre a lapos kasztnit. Az elnyújtott, klasszikus motorháztető menő cápaorrt foglal magába. Már messziről feltűnik a két vesét formázó hűtőrács. A lapos, ék alakú világítóelemek morcos hatást keltenek.

BMW Z4

Ha már az optikai blokknál járunk, érdemes megemlíteni, hogy ebben rejlik a 2013-as modell egyik újítása is: megkapja a BMW által levédett angyalszem, azaz angeleye egy továbbfejlesztett változatát. Bennfentesek szerint most már nem kör-, hanem lapított gyűrű alakban ölelik körül a fénynyalábok a lámpatesteket. A nappali fény a lámpa felső részét világosítja, ezzel arcot kap a roadster. A régi ötös bömöst idézve ismét szemöldöke lesz.

Az elnyújtott sárvédőt módosítások nélkül ültették az utódba, oldalt minden marad a régiben. Pontosabban csak a visszapillantó tükrök változtak, most már az index is a trendnek megfelelően a helyére kerül. Dögös vörös szín és villogó, több ágú felni fokozza a pazar látványt.

BMW Z4

Próbálták ugyan takargatni, de jól látszik, hogy a hátsó világítóelemek még jobban LED-esedtek. Mellőzték a gagyi áldiffúzort, csak a kiröffenő végét krómosították kicsit. Kockásított bukócsövek teszik fel a pontot a stílusos i-re.

Dögös testben dögös lélek

A BMW-k egyik abszolút ütőkártyája a verhetetlen motorkínálata. Szinte mindegy, hogy a márka melyik termékét választjuk, garantált, hogy a motorháztető alatt a kategória legjobb aggregátja dorombol. Nincs ez másképp a Z4 Roadster esetében sem.

Már a beszálló szívecske is valódi gumiszaggató. Az sDrive 28i kódjelű sportszív a bajor tradícióval ellentétben nem 2,8 literes, sorhatos aggregát, hanem egy új generációs, 2 literes, dupla turbós benzinfaló, amely 245 ló erejével kínálja meg az aszfaltot. Már az új hármas sorozatban is 5 másodperc körüli százas sprintet tudott ez a motor, a könnyebb és karcsúbb Z4 kasztniját pedig még vehemensebben cibálja.

BMW Z4

Akinek a 250 km/órára korlátozott két literes gyorsulása nem elég, annak ajánlják a betonkemény sDrive 35i-t. A szóban forgó vadállat egy három literes, sor hatos, ikerturbós aggregát, amely nem kevesebb mint 306 német pacit produkál. Ha még őrültebbek vagyunk, és a pénztárcánk is elég vastag, a 35i-t megtoldják egy pici „s" betűvel, és kapunk plusz 36 lovat, így összesen 340 megvadult csődör várja a gázpedál legkisebb megmozdulását.

Váltó terén is prémium marad a márka. A hátsó kerekhez a bődületes erőt a ZF által gyártott, nyolc gangos automata továbbítja. Minden érzékszervünkre próbál hatni a BMW: a küllemmel a nyáltermelésünket indítja be, a vezetési élménnyel a szemünket könnyezteti meg.

Vastag pénztárcájú honfitársainknak az év végéig kell várniuk az új Z4-es megvásárlására. Mivel prémium márka prémium termékéről beszélünk, az öt számjegyű (a legolcsóbb kivitelnél is négyessel kezdődő) eurós árcédula a legtermészetesebb dolog. Mindenesetre aki teheti, jövő nyárra szerezzen be egy ilyen macsó játékszert. Ígérem, nem fogja megbánni.


címkék: benzingőz BMW Z3 Z4

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."