Színes » Benzingőz

Jaguár izomlimuzinnal cirkál a román rendőrség

A hiperizmos Lotus után ismét egy autópálya-gyaluval gazdagodott a rendőrség autóparkja. 510 lóerős a brit vadmacska.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Jaguar
Közúti aszfaltbetyárokat, gyorshajtókat vagy az A1-es autópálya korlátját gyalázzák majd
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. augusztus 14., 09:57
2 hozzászólás. 

Az agyoncsépelt Szolgálunk és védünk szlogent átírhatja a román rendőrség: szolgálunk, védünk és száguldunk. Autóparkja megkapta a luxushajó-kínálat egyik legelitebb és legerősebb tagját.

Dörzsölhetik a tenyerüket a „jól képzett" román autópálya-rendőrök. Bár vezetési tudásuk és bravúrosságuk messze elmarad a Cobra 11 nagysikerű német sorozat pilótáinak tudásától, mégis sikerült szert tenniük a brit Jaguár egyik prémium izompacsirtájára.

Jaguar XFR

Míg a nagymacska nyers erőben messze túlszárnyalja a rendőrség bármelyik négykerekűjét, gyorsulásban és végsebességben csak másodhegedűs lehet az autópályások parkolójában. A száguldás koronázatlan királya, amely az A egyes és kettes jelzésű autópályán járőröz, a nemrég beújított Lotus Evora.

Nem kérdés, hogy legyorsulja és meg is előzi a vadmacskát, mégis praktikum szempontjából messze elmarad a másik angol úriembertől. Hiába, a négy ajtó minimum négy férőhelyet, becsületes csomagtartót és tágas belteret ígér. Nem utolsó szempont, hogy a rosszalkodó sebességvitézeket be lehet passzírozni a finom bőrrel borított hátsó ülésre.

Egyből ugrik a vadmacska

A Jaguar XF kínálatának legékesebb darabjával villoghatnak a rend luxustól és sebességtől megrészegült őrei. Az R utótaggal illetett D szegmensű luxusmacska nem kevesebb mint 510, kormpreszorral hergelt ló erejével szaggatja maga alatt az aszfaltot.

Méretes a motorháztető, alatta egy öt literes, V alakban elrendezett nyolc hengeres dorombol, amely kevesebb mint 4,9 másodperc alatt katapultálja a méretes kasztnit 100 km/órára. A végsebességet elektronikusan 250-re szabályozták, nehogy a gepárd ledobja hátáról a pilótákat. A leszabályozást nemcsak a román rendőrség kapta meg, a gyári XFR-nél is ez a megszabott felső határ.

A sebesség váltogatásától sem kell főniük a rendőri fejeknek, a vadított Jag maga kapcsolgat, kifinomultan selymes és nyakonvágóan vad stílusban egyaránt dolgozik a duplakuplungos váltó.

A gyöngyházfekete fényezést természetesen hivatalosítani kellett: sokat rondított az összképen a nemzeti lobogós lehúzós, és a felirat sem a legtalálóbb az oldalán. Méretesek a felnik, peres a gumi, jól ragad az úthoz a gépcsoda. Az sem elhanyagolható tény, hogy az XFR 2010-ben gördült le a futószalagról.

Az ára is elszállt

Nemcsak a menetteljesítménye, de az árcédulája is zúzós a brit vadmacskának. Az adófizetők molyrágta pénztárcájából százezer eurót porszívózott ki a román rendőrség, de szerencsére ebben benne van az extra-extra felszereltség is.

Amit még a gazdag Jaguár kliensek sem vásárolhatnak meg vadiúj XFR-jükre, az a Whelen által szolgáltatott szirénák, kihangosítás és karosszéria elemek.

Hogy ne repüljenek le az útról,

a román rend őrei különleges kiképzést kaptak az egyik sikeres helyi ralipilótától. Vali Porcisteanu tanította, hogyan kell a perecet tekergetni egy 510 lóerős izommasinában. Rá is fért az oktatás az autópálya-rendőrökre, hiszen a fekete vadmacska több mint hat új, gyárilag 75 lovas Logant tesz ki.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a közúti rendőrség a Jaguárral kollaborál. Közel negyven éve már beújítottak néhány nagymacskát.

Tanulságként: legyünk figyelmesek, amikor egy xenonlámpás, fekete sportlimuzin villog mögöttünk a néhány kilométeres romániai autópályán. Lehet, hogy nem egy helyi őrült, hanem egy őrülten száguldó, szirénázó rendőr követ minket, és ez sokba kerülhet. Jó dolog a sok ló, csak nehogy a korlátba csavarják majd a sötét ménest.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2012-08-14 11:31:27
Voila!
S ez meg semmi! Az elozo Jaguaros cikkhez irtam jo volna a regi MIG21 eket is lecserelni! a tudtam meg, h ezeket is lecserelik :)
Az autoba egy annyi belekotni valom van, hgy kiralykek szinben sokkal szebb lett volna! :)
avatar
madis
2012-08-14 23:24:44
Most mi van? A Logan ülése nem elég kényelmes aludni? Biciklit nekik, szolgáljanak rá a fizetésükre!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."