Színes » Benzingőz

Vigyen nyaralni a saját autód!

Hogy az álomvakáció ne váljon rémálommá, indulás előtt ellenőriztessük autónk állapotát. Hasznos tippek kezdő és haladó utazóknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

autosnyaralas
Készüljön az autód is nyaralni.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 11., 09:00
0 hozzászólás. 

Saját autóval nyaralni nem épp a legolcsóbb mulatság, de a szabadság, az önmagunk ritmusa szerinti utazás megfizethetetlen. Mivel a saját autóval vakációzás többlet felelősséggel jár, legjobb, ha még indulás előtt kiküszöböljük a kellemetlen meglepetéseket.

Nem túl élvezetes nyári forróságban, lerobbant autó mellett segítségért telefonálgatni, miközben a gyerek fél percenként megkérdezi, hogy mikor értek oda.

Ha a rossz technikai állapot legcsekélyebb jelét is felfedezed, ne indulj útnak, amíg ki nem javították. A mai autókat már nem tudja bárki, akinek feltűrhető az ingujja, helyrepofozni.

autosnyar-07

„Néhány dolgot ugyan mi magunk is ellenőrizhetünk, de ha nagy útra készülünk, nem árt, ha szakemberhez fordulunk, hogy a lehetséges hibákat még idejében felfedezzük, és a szükséges javításokat elvégeztessük" – vélekedik Kádár Béla, a Toyota szerviz menedzsere.

Védekezz gumival

Érdemes átnézetni a futóművet, mivel a futómű a kapcsolat az autó és az út között, egy hibás alkatrész tragédiához is vezethet. Mindig ellenőrizzük le a gumiabroncsok nyomását, ugyanis a megfelelő nyomás nemcsak az autó stabilitását és a fékhatást, az üzemanyag-fogyasztást is befolyásolja.

Hosszabb kirándulásnál több liter üzemanyagot is megtakaríthatunk.

A nyomás mellett vessünk egy pillantást a recék mélységére is, és ha elérték a kopásjelzőt, akkor cseréljük le az abroncsokat.

Nem csak a kopás jelent veszélyt, a gumi elöregedését a felületén keletkező hajszálrepedések jelzik. A megérett gumi könnyebben sérül, és hajlamos az elrobbanásra is.

autosnyar-01

Fontos hogy bármikor biztonságosan meg tudjunk állni, ezért a fékpofák állapotát is nézessük meg szakemberrel. Ha már nincs sok a kopófelületből, akkor ne induljuk hosszú útra, ugyanis vezetési stílusunktól, a terepviszonyoktól és a forgalomtól függően nagyon változó lehet a fékpofa maradék élettartama.

Nyaraláskor valószínűleg jóval több cuccot pakolunk az autóba – figyeljünk, hogy a guminyomást ennek megfelelően állítsuk. A legtöbb autóban a sofőr felőli oldalon, a két ajtó közti oszlopon, kis táblázat mutatja az ideális nyomásértékeket. Ezeket javasolt figyelembe venni.

Ne csak nézzünk, lássunk is

A jó ablaktörlő kellemetlen percektől és akár balesettől menthet meg. A levált gumijú, vagy vízcsíkokat hagyó ablaktörlőlapátot cseréljük le. A hátsó ablakokról se feledkezzünk meg.

A szélvédőn elkenődött rovarok nehezen jönnek le, a maradványok rontják a látási viszonyokat, ezért ajánlott az ablakmosó folyadékhoz speciális rovaroldó adalékot tenni.

Legyen nálunk tartalék izzókészlet, és indulás előtt kapcsoljunk fel minden lámpát, hogy ellenőrizzük a megfelelő világítást. Nyugodt körülmények közt, még itthon nézzük meg, miként lehet cserélni az égőket, ehhez ugyanis több modellnél ki kell szerelni a teljes fényszórót, vagy különböző burkolatokat kell eltávolítani. Vigyük magunkkal a szükséges plusz szerszámokat is.

Legyen ott a kötelező fényvisszaverő mellény az autóban, mert tényleg a biztonságunkat szolgálhatja egy éjszakai égőcserénél a leálló sávban.

Folyadékok és szűrők

Ellenőrizzünk minden olyan folyadékot, amelyet engedélyeznek az előírások, vagyis felnyitható a fedelük. Hideg motornál nézzük meg, hogy szinten van-e a hűtőfolyadék, és megfelelő-e a fagyálló aránya, mert ez a keverék biztosítja a hűtőrendszer megfelelő kenését.

A fékolaj, motorolaj állapotát is nézzük meg, szükség esetén pótoljuk, vagy rossz állag esetén cseréljük. Ezek elmulasztása előbbinél a vezetékek szétmarásához, utóbbinál a motor besüléséhez vezethet.

autosnyar-02

A levegő és pollenszűrő nem nagy befektetés azért, hogy egyiktől a motor, a másiktól mi tudjunk egészségeset sóhajtani. A rossz állapotú levegőszűrő gyenge menetteljesítményt és indokolatlanul nagy fogyasztást eredményezhet.

A túlmelegedés az utasoknak sem tesz jót, tompul a figyelmünk és agresszívebbekké is válhatunk. A hátsó ülésen nyűgösebb lesz a gyerek, akinek nyafogása a sofőr figyelmét is elvonhatja.

Kétféleképp hűsölhetünk

Vagy leengedjük az ablakokat, vagy bekapcsoljuk a légkondicionálót. Mivel a légkondi többletfogyasztással jár, 70km/h-ig érdemes az ablakot leengedni. E fölött a menetzaj és a kereszthuzat miatt ajánlott feltekerni, majd ésszerűen használni a légkondit. Ilyen sebesség felett anyagilag is jobban kijövünk a légkondival.

A légkondicionáló egy freongázzal feltöltött zárt rendszer, amelyből szivároghat a freon, és ilyenkor nem indul be a hűtés, ezért ellenőriztessük, szükség esetén töltessük újra, fertőtleníttessük a berendezést. Ezeket a műveleteket speciális géppel, a szervizben végzik. A közhiedelemmel ellentétben, nem a légkonditól lehet megbetegedni, hanem a levegőt keringető rendszerben megtelepedett baktériumoktól.

autosnyar-03

A légkondit csak hosszabb utakon érdemes bekapcsolni, és még a célállomás előtt zárjuk le, hogy a rendszer megfelelően tudjon kiszáradni, elejét véve a baktériumok elszaporodásának. A berendezésből áramló kellemetlen szag a rendszer elszennyeződését, a baktériumok jelenlétét jelzi.

A meleg ellen különböző árnyékolási módszerekkel védekezhetünk. Egy egyszerű tapadókoronggal rögzíthető szitás árnyékolóval a hátul utazókat jelentősen megvédhetjük a naptól. Drágább, de praktikusabb befektetés az ablakok fóliával árnyékolása. Többféle fólia közül választhatunk az átlátszótól egészen sötétig. Így nemcsak a nap elől, de a rosszindulatú, kíváncsiskodó szemek elől is elrejtőzhetünk, s értékeink is nagyobb biztonságban vannak.

Visszük a lakást is

A nagy kirándulás rendszerint nagy csomaggal is jár. Csak a legszükségesebbeket vigyük, így nem csak a ki-be pakolás lesz egyszerűbb, de az autót sem terheljük annyira, s gazdaságosabb fogyasztással hálálja meg.

Kombi autónál érdemes gumipókkal rögzíteni a csomagokat, hogy hirtelen fékezésnél ne landoljanak a nyakunkban. A súlyosabb bőröndöket az ülés hátának támasztva, lehetőleg alul tegyük.

Használhatunk tetőcsomagtartót, kerékpár szállítására tetőtéri biciklitartót. Praktikus megoldás, de csak indokolt esetben szereljük fel, ugyanis a belekapaszkodó menetszél befolyásolja az autó stabilitását, fogyasztását, és kellemetlen szélzajt is okozhat.

Tájékozódjunk, hogy ne legyen ráfizetés

Ha országhatárt is átlépünk, még itthon tervezzük meg az útvonalat, tájékozódjunk a benzinárakról, autópálya matricák beszerzéséről, szervizlehetőségekről. Azt is érdemes megnézni, hogy mikor jár le a kötelező biztosításunk, vagy mit fedez a Casco az adott országban.

Mivel a külföldi szervizelés nem olcsó mulatság, érdemes az itthoni árakon felkészíteni az autónkat, mert az autópályáról történő elvontatás akár meg is duplázhatja a nyaralásra szánt összeget.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."