Színes » Benzingőz

Sötétségbe burkolózik az új Dacia

Nekiestek a németek a dák szekérnek. Az Elia tuningcég volt az első de nem kizárt, hogy az utolsó merész vállalkozó is, akik kezelésbe veszik a román népautót.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/dacia_darkster
Szines_benzingoz/dacia_darkster
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. szeptember 20., 16:39
4 hozzászólás. 

Első kreációjuk a kompresszorral dúsított 1600-as Logan volt, ami a mioveni-i standardokkal mérve sportautós menetteljesítménnyel rendelkezett. Eliáék persze nem csak a motortérben tudnak babrálni, ügyes kezű szakembereik futóművet, fékrendszert és nem utolsó sorban külcsínt is tudnak profi módon alakítani.

Szines_benzingoz/dacia_darkster

Az idei frankfurti autós kiállításra egy igazi kuriózumot sikerült alkotniuk a német szakembereknek. Kezelésbe vették a Dacia első és legsikeresebb SUV-jét, a Dustert. A 200 000 példányban gyártott négykerekű öszvért hatalmába kerített a sötét oldal, és a képeket nézegetve nem kizárt, hogy maga

Darth Vader volt a tervező csapat feje.

 

Egyáltalán nem könnyű egy low buget hobbiterepjárót úgy átalakítani, hogy igényes tuning gép legyen belőle. Igazából sosem volt nagyon csúnya a Duster, sőt egyesek szerint – miután a pénztárcájukkal is konzultáltak – egyenesen a gyönyörű kategória élére került a szívós négykerekű. Az Eila kés és fóliázógép alá fektette, és valami nagyon dögössel állt elő.

A kreáció a hangzatos és ígéretes Darkster nevet kapta, ami nagyban utal a gépjármű színére is. Igen, ez egy fekete (matt) Duster, ami megkapta talán eddigi legdögösebb ruháját. Akár Batmobilként is elmenne, ha hátul négyméteres lángnyelveket tudna produkálni. A teljes kasztnit matt fekete fóliával vonták be, ami nemcsak a külalakon dob fényéveket, hanem a mioveni-i festőrobotok aprólékos munkáját is védi majd a természet és a vandálok kíméletlenségeitől.

 

Ha fekete, akkor króm is megy hozzá

Legalábbis így látta az Elia kreatív csapata, és egyáltalán nem spóroltak a krómozott elemekkel, jutott mindenhová bőségesen. Az orgia az első traktussal kezdődik mindjárt egy impozáns galytörő formájában. Házon belül készül az alkatrész és nem a finomkodós, 'az én mercimen is ilyen van' fajtából.

Szines_benzingoz/dacia_darkster

Lekrómozták a hűtőrácsot is a harmonikus összkép érdekében, sőt a ködlámpákat is kezelésbe vették, ha már ott tartottak. A csillogásból jutott az oldalsó tükrökre, de még a kilincsen is az önarcképünkben gyönyörködhetünk. Természetesen a macsó imidzshez krómozott fellépő dukál, a felniket elnézve több lesz, mint sima design elem.

 

A felnigarnitúra sem mindennapi

A gyönyörű matt színűre fényezett, tizennyolc colos felnikre pofátlanul peres gumik feszülnek. Enyhe túlzás lenne ilyen kerekekkel terepjárónak nevezni a Darkstert: inkább városi vagány, mit erdei dagonyázó. Pedig egész jó terepjáró képességekkel rendelkezik a mezei modell, de ezekkel a papucsokkal biztosan nem hajtják majd fel a hegyre ezt a fekete kecskét.

Szépen kitöltik a kerékjáratokat a felnik, egyáltalán nincsenek túlméretezve. Röhejesen néz ki a hátsó kerék-fékrendszer páros. A múlt századból ismeretes fékdob megoldás a nagyon gagyi kategóriába tartozik, szinte teljesen kitakarja a hatalmas guriga rögzítése. Igazán illett volna valami rendes méretű tárcsát csavarozni a hátsó tengelyre.

 

A hátsó fertály nem mezei Duster

Dupla krómkipufogó végből áramolhat valószínűleg az egyötös dci kormos füstje. Ha már megérkeztünk a gép Omega feléhez, akkor érdemes megemlíteni, hogy ide is jutott galytörő, valószínűleg majd ezzel fogjuk rommá zúzni Bodri kutyánk házát egy figyelmetlen tolatáskor. A hírhedt Dacia sörnyitó embléma is krómfürdőt vett, nehogy lemaradjon a gépcsoda többi elemétől.

Szines_benzingoz/dacia_darkster

Kuriózumként még egy tetőszárnyat is csavaroztak a gépre, de nem valószínű, hogy a leszorító erő növelése volt a cél, inkább esztétikai, mint funkcionális elem. Nemcsak a külalakra fektettek hangsúlyt az Elia szakemberi, nem hanyagolták el a praktikus felhasználást sem. A fekete lovag spéci tetőcsomagtartót kapott, illetve két hatalmas reflektor került a tetőre.

 

Ami igazán röhejesre sikerült

A valaha legyártott leggagyibb üléshuzatokat adták a Daciára. A műbőr-szövet kombináció amúgy nem lenne annyira rossz, ha a színválasztás, de főleg a megmunkálás minősége nem idézne harmadik világbeli termékeket. Ejnye, nem hiszem, hogy nincsenek jó kezű német varrónők, láttunk már szebb megoldásokat.

Szines_benzingoz/dacia_darkster

Igazából tényleg kevés dolgokba köthetünk bele a Darksternél. A silány minőségű üléshuzat, illetve a terepezésre alkalmatlan felnigarnitúra miatt csóválhatjuk a fejünket, ám a dolgok pikantériája csak most következik.

Nem szívbajosak a németek, amikor a vételárról van szó. Az egyetlen dolog, ami fekete borsot törhet az érdeklődők orra alá, és talán örökre befeketíti a Darkster sorsát, az az öt számjegyű összeg, amit elkérnek érte. A kiállított modell ára egy centtel sem kevesebb, mint 28 000 euró.

Hogyan sikerült a németeknek egy – még a legfullosabb kivitelben is húsz ezer eurós – autó vételárát megduplázni, az rejtély. Tény, hogy sokat dolgoztak rajta, és nagyon dögösen néz ki, már akinek kell 'a terepen nem, de a városban én vagyok a csúcsragadozó' imidzs.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
biztositok
2011-09-21 09:27:59
baleset kulfoldon
sziasztok. szep ez az auto... de erdemes volna eggy olyan cikket is irni amikor kulfoldon szenved balasetet valaki az onhibajabol kivul... mert en mar 42 napja igy jartam es csak kuldozgetnek az eggyik helyrol a masikra. Megtortent a baleset 42 nappal ezelott Belgiumban... Rendort hivtam mert a masik fel probalt varialni, pedig egyenes uton o jott at az en felemre... mint utolag kiderult alkohol hatasa alatt. Nos kijottek a rendorok megirtak a ""proces verbalt"" es mindenki mehetett a dolgara, pedig 3-szor kerdeztem meg a rendort hogy nem kell ki tolteni a ""formula"" calea amiabila... erre a valasz az volt nem mert kb. 3 hetbe telik amig le ellenorzik az en automat (ami a nevemen van) hogy nem-e lopott es utana postazzak a megadott cimre az okmanyokat...3 hetig ugymond ""nyugodt"" voltam.. 3 het utan bementem a rendorsegre es elkertem a papirt, es azt mondtak hogy az en biztositomal vegyem fel a kapcsolatot. en probaltam a generalival...
avatar
biztositok
2011-09-21 09:47:22
baleset kulfoldon
felvenni a kapcsolatot de ott mindenutt azt mondjak,(udvarhelyi kirendeltseg, bukaresti kozpont...)hogy aki okozta a balesetet annak a biztositojaval vegyem fel a kapcsolatot. Gondolom senki sem hivta fel meg a belga generalit sem hogy miert, stb bementem a belga generalihoz is es ott is az a valasz:1-szer ertesitsem a roman generalit hogy az kell irjon 1-szer emailt a belga generalinak es majd utanna ok felveszik a kapcsolatot velem... qrva 1-szeru kiprobalni: a zold kartya hatan fel kell hivni a belga szamot es megkerdezni angolul hogy: roman allampolgar vagyok, romaniaban bejegyzett autoval es biztositassal, balesetet szenvedtem az onhibamon kivul, a szembol jovo auto atjott az en savomra mint utolag kiderult alkohol hatasa alatt, es ilyenkor mi a teendo? Ott meg frankon elmondjak hogy ertesitsd a te biztositodat az kell irjon 1 emailt a generali belgiumnak es majd ok felveszik velem a kapcsolatot!!! othon riasztom a csaladot a biztositohoz, irok emailt bukurestbe es SEMMI
avatar
MAKLER-SIG
2011-09-21 10:22:44
baleset külföldön
Tisztelt Cím

Kérem hívjon a 0722/48 18 57-es telefonszámon vagy várom jelentkezését a makler.kar@gmail elektronikus postafiókcímen. Megpróbálok segíteni.

Tisztelettel

Koffol Alfréd
MAKLER-SIG Biztosítási Alkusz kft.
avatar
biztositok
2011-09-21 11:47:06
elore is koszonom
elore is koszonom a segito keszseget, orvendetes dolog latni meg segito keszseges embereket.eddig is tudtam hogy hol kell kotni a biztositast (telefonon hivnak mielott jarna le, stb.) de utoljara nem ott kottem mert nem voltam othon es a papirokat kuldtem haza innen eggyik baratomtol es hiaba magyaraztam hogy hova menjen...(gyenge a felfogasa) azert kotte a lakcimehez legkozelebb levo irodaba (malom utca sarka) mert azt mondta hogy ki volt irva a reklamra hogy a LEGOLCSOBB' en nem reklamozok semmit de jol esik 42 nap utan ha valaki megprobal segiteni akinek jo forman semmi koze sincs(legfeljebb 1 regebi ugyfel aki ezek utan 1OOO% hogy visszater)... Tisztelettel D. levente

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."