Színes » Benzingőz

Frankenstein született: itt a szuperdzsip Dacia

A saját garázsban elvégzett sufnituning mindennapos jelenség, de, hogy egy német autógyár essen neki a román-francia négykerekűnek, az újdonságnak számít.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Szines_benzingoz/dacia1711
Szines_benzingoz/dacia1711
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. november 17., 13:45
0 hozzászólás. 

A címben megfogalmazott tény nem vicc. Egy német tuningcég gondolta úgy, hogy a terep dákónak nem igazán áll jól a városi hacuka, ezért paraszti egyszerűséggel lehámozta róla a kis túlzással jól eltaláltnak is titulálható kasztnit.

Szines_benzingoz/dacia1711

Az eszement német szakembereknek annyira jól sikerült kivitelezniük az identitásváltást, hogy a felismerhetetlenségig átváltozott a sörnyitó jelvényét hajdan büszkén viselő Duster.

 

A rikító narancssárga szörnyszülött

a német Travec tuningcég dolgos kezű szakembereinek a munkája. Már a megnevezés is fantáziadús, az öszvért Tecdrah TTi-nek keresztelték, ami még jobban elhomályosítja a román géneket.

Ha a hümmögtetést kívülről kezdjük, fel sem tűnik, hogy kinek a ronda gyerekét szemléljük éppen. A domborított, kicsit egyterűs kasztni a kukában landolt, helyette Land Roveresen szögletes és masszív elemekből építették fel a burkot. A kerékjáratok sárvédőként is fungálnak, vaskosak, és kemény, strapabíró műanyagból faragták őket.

 

Retro, de elpusztíthatatlan

Búcsút intettek az ötajtós kialakításnak is, helyette egy félkabriós, amcsi Jeepes kiképzést kapunk. A motorháztető hatalmas, és ugyanazt a rögzítést alkalmazták, mint 40 éve a régi Defendereken. Az ajtókat külső zsanérok tartják a helyükön: a megoldás retro, de elpusztíthatatlan.

Szines_benzingoz/dacia1711

Nem kímélték a lökhárítókat sem. Elöl-hátul vastag, masszív műanyag elemekre cserélték a régi, cicomás elemeket. Az orrész ködlámpával és masszív alvázvédővel gazdagodott, a lámpatestek dizájnstúdióban kiizzadt formavilága a múlté lett. A hátsó traktus dupla kipufogóvéget, vontatási pontokat és pótkereket kapott.

Minden egyszerűbb, funkcionálisabb lett. Ötletes megoldás a ponyvás tető, de így nem lehet majd a szezonális betakarítást vagy a szerelőlétrát a tetőre száműzni. Persze a felni garnitúra inkább villogós, mint terepezős, de a kamionról vették kölcsön. A régi Arós visszapillantó tükrök már teljesen rendben vannak.

 

Az igazság a bőr alatt rejlik

Nemcsak a terepszög javult jelentősen, hanem az összsúly is sokat csökkent. A műanyag elemek áldásos hozománya a nagy tömegcsökkenés: 850 kilósra fogyasztották a gépet.

Szines_benzingoz/dacia1711

Az új bőr alatt a régi technika pihen. Motor, hajtáslánc és váltók terén az alapul szolgáló Duster köszön vissza. A már bevált Renault-Nissan technika teszi is a dolgát rendesen, igaz, léteznek komolyabb terepképeségekkel büszkélkedő gépek is.

A román autógyártás ékkövei kaptak helyet a motorháztető alatt. Rendelhető a már jól ismert 1,6-os benzines erőforrás, de az egy ötös dci aggregátról sem kell lemondanunk.

 

A baloldali ajtón jön a sokkhatás.

A beltérben nem tudja letagadni a Tecdrah az alapokat. Ugyanaz a jól megszokott Duster műszerfal, kezelőszervek és kialakítás köszön vissza, mint az urbánus változatban. A narancssárga elemekkel tarkított beltér vajmi keveset változott, igazából a színválasztáson kívül nincs is eltérés.

Az egyetlen említésre méltó változás a kagylósított első ülések jelentik. Persze a meredek szélvédő és a nagyobb hasmagasság eredményezte térérzet merőben eltér a mezei Duster világától.

Szines_benzingoz/dacia1711

Hogy mennyit kóstál egy ilyen Frankenstein Dacia, még nem publikus. Az sem elképzelhetetlen, hogy a látszat mellett komoly terepképességekkel is rendelkezik.

A lényeg, hogy ilyet még senki nem művelt szerény hazánk határain kívül egy Daciával. Ez a gépszörny az „egye a szomszédot a fene, hogy milyen géppel járok" kategória koronázatlan királya. Ezt jól összehozta a Travec.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."