Színes » Benzingőz

Mokkát kínál az Opel

Tejeskávéra keresztelték az Opel vadonatúj kisterepjáróját, amit négy kerék hajt és valóban a kavé-feelingre hajaz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz
Benzingoz
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2012. január 05., 17:59
0 hozzászólás. 

A német tömegautó-gyártó most a sor másik végén próbálkozik, és mini terepmobilt újít be. Az Opel háza táját nem vikszolták éppen fényesre az összkerék meghajtású divatcikkek. Hiába kerülgették, mint macska a forró kását, be kellett ismerniük, hogy van olyan piaci szegmens, amelyben nem tudnak akkorát robbanni, mint a közép- és kompakt kategóriás termékeiknél.

Benzingoz

A Chevy Captiva közepes méretű Opel-adaptációja, az Antara nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és csúfosan elbukott a kasszasiker Frontera elődhöz képest. Ami nagyban nem jött össze, azt kicsiben próbálják bepótolni, és rágyúrtak a manapság boomoló kisméretű összkerekes piacrészére.

 

Nem forradalmi, de formabontó

Igazából a Nissan Juke-nak sikerült a legjobban a mutatvány, és bebizonyosodott, hogy a francia kézben lévő japánok még tudnak egyet s mást. Maga a recept pofonegyszerű, mégis óvatosan kell megközelíteni.

Az első alapszabály a megfelelő padlólemez megtalálása és a mezei kettő helyett húzzon mind a négy kerék koncepció átérzése. Leheletnyivel meg kell emelni a padlólemezt, körbe kell ragasztgatni a kasztnit műanyag koptatócsíkokkal, és kész is a városi dzsungelszelídítő.

Nagy szerepet játszott a Mokka megalkotásában a vetélytársak feltérképezése, sőt nem titkolt cél Közép-Kelet Európa kasszasikerének, a Skoda Yetinek a kiszorítása a piacról. A mottó: a Mokka legyen olcsó és jó, mint a kávé a kedvenc kávézónkban, és a kisebb városi bukkanóktól se ijedjen meg.

 

A körítésen múlik a siker

Ismét őszinte elismerés és köszönet jár az autópaparazzók szájbervilágának. Igaz, egyelőre csak egyetlen kép áll a nagyközönség rendelkezésére, de első látásra már ítélkezhetünk az újdonsült Opel Mokka felett.

A német tervezőmérnökök inkább a játékos, bohókás vásárlóközönséget szeretnék behálózni. Határozottan felismerhető az aktuális Corsa-generáció hangulata a törpe öszvéren, de ez nem véletlen, mivel a padlólemezt is a városi kisautó kölcsönözte. Barátságosak a nagyméretű fényszórók, de a vagány utánérzetre is rágyúrtak a sötétített belső burával.

A hűtőmaszk az aktuális Opel-imidzset követi, az első spojler természetesen kartervédős, és bátran szórták az orrészre a matt műanyag védőelemeket is. Védőburokként öleli körül a teljes autó alját a vad terepezésre invitáló koptatóréteg, de a design megtévesztő. A hasmagasságot elnézve jó, ha egy nagyobb útpadkán átverekedjük magunkat. A kerékjáratok jó öblösre sikeredtek.

 

Látszik, mi ihlette

Nem kell autófanatikusnak lenni, hogy rögtön déja-vu érzés derengjen fel bennünk. Ha megfelelően hunyorítunk, és a kellőképpen lecsavarjuk a kontrasztot a képernyőnkön, azonnal egy régi ismerős, a Juke vonalvezetése közön vissza. A hátsó fertályon végigvonuló övvonal azonnal a vidám vágott szemű riválist jutatja eszünkbe.

Az ablakok vonala felfelé ível, a minitank feeling kötelező ebben a szegmensben. Sajnos nem tudjuk megcsodálni teljes pompájában a hátsó traktust, a rendelkezésre álló képanyag elég szegényes.

 

Csak annyit tudunk, mikor érkezik

Egyelőre csak néhány technikai adat áll a nagyérdemű rendelkezésére. Amit a gyári bennfentesek is be mernek vallani, az egy kisebb hűtőmágnes szöveganyagával vetekedik. Az autó hosszát szivárogtatták ki, amit maga a célkategória is sejtet: a műremek 4,3 méter hosszú lesz.

Motor és váltók terén természetesen az Opel aktuális kínálata köszön majd vissza. Minden aggregát környezetbarát, turbósított, a jelenlegi Corsa-Meriva modellcsaládból származik. Váltók terén is ismerős a felhozatal. A nagy pukkanást a választható összkerék meghajtás hozza majd, ebben tér el a padlólemezt kölcsönző testvérektől.

A hivatalos bemutatót 2012 tavaszára tervezik, és eltökélt céljuk, hogy legalább ezer euróval ásnak majd az aktuális szegmenskirály, a Skoda Yeti vételára alá.

Aki a mini városi öszvér kategóriában utazik, és unalmasnak tartja a csehek formatervét, az figyelgesse az elkövetkezőkben az Opel sajtóközleményeit. Hamarosan több részlettel és képanyaggal érkezik a tejeskávé, azaz a hófehér Mokka.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."