Színes » Benzingőz

Izmosra spannolt japán kisszekér

Hallucinált koncepciót dobott piacra a Nissan – óriási motort és minimális karosszériát kapott a kisterepjáró. Jön a Nissan Juke-R.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
felborultkamion2

Kidőlt egy kamion pótkocsija

Több órája vesztegel az út szélén. Kattints és...
babakocsi

Az autóból tolta a babakocsit, megbüntették

Az anyuka pedig filmezte, és ezen szórakoztak. A sofőrt...
vitosfruzsina-szonyegmosok

Egyúttal a perzsát is megmosták a kocsimosóban

Ki mondta, hogy az autómosóban csak négykerekűt lehet...

Benzingoz_NissanJukeR
Benzingoz_NissanJukeR
szerkesztoÍRTA: ANDRÁS FERENC
2011. november 03., 16:59
1 hozzászólás. 

A Nissan jópofa, kisméretű, összkerekes városi harcosát talán már senkinek nem kell bemutatni. Közkedvelt, aranyos, pofás, olyan érdekesen csúnyácska jelenség. Van, aki szereti, van, akinek ízlésficama lesz a formabontó látvány hatására.

Ez eddig rendben is van, semmi hír, nem újdonság a Juke, de képzeljük el, mi lenne, hogy ha a szemüveges, pattanásos kis srác egyszerre csak nagy mennyiségű szteroidot nyomna magába, és

elkezdené keményen lökdösni a vasakat.

 

Ha azt mondom, hogy Nissan Skyline, akkor a közkedvelt autós szimulátor rajongótábora egy emberként szisszen fel, és izzadt tenyér görgeti tovább a szöveget. A Need For Speed számítógépes játéksorozat nagy kedvence a japánok talán egyik legfantasztikusabb exportterméke.

Benzingoz_NissanJukeR

Nincs olyan tizenéves, aki ne nyomta volna már az előre nyilat úgy, hogy belefehéredjen az ujja, miközben ne taposta volna a billentyűzet töréspontjáig a Nitro gombot, hogy annyi virtuális dollárra tegyen szert, hogy vehessen és felspécizhessen egy Skyline GT-R-t. Nemcsak a virtuális világ közegében létezik a technikának ez a csúcsragadozója, hanem a reális világ fő-, köz- és mellékútjainak koronázatlan királya is.

 

Mi köze egy szuper sportautónak anyuci shoppingolós terepjárójához?

A mai naptól sokkal több, mint gondolnánk. Képzeljük el, mi lenne, ha a GT-R csúcstechnikáját át lehetne ültetni egy mezei Juke kasztnijába. Értelmetlen próbálkozás? A japánok szerint nem, csak olyan helyet kellet keresniük az eszement terv kivitelezéséhez, ahol legális az utcai ámokfutás, és népvallás a gyorsasági megalománia.

Hamar meg is találták a megfelelő helyszínt. Szedték a sátorfájukat, és meg sem álltak az öreg kontinensig. Vittek magukkal egy Juke-ot, és persze a sokat emlegettet Skyline-ból is kerítettek egy darabot. Sőt megduplázták az élvezetet: nem egy, hanem két prototípust gyártottak le.

Benzingoz_NissanJukeR

Hogy minden igényt kielégítsenek, a Super Juke-ból egyszerre két példányt is sikerült összekalapálni. Az úttest rossz oldalán – értsd: jobb felén – közlekedők és a normál mentalitású, bal kormányos társadalom is örvendhet egy-egy nem mindennapi gépcsodának.

 

Mitől annyira csúcsszuper a Super Juke?

A gyors kezű japán mérnökök egy neves versenycsapat fejlesztőosztagával karöltve nekiálltak, és szétkapták a rendelkezésükre bocsátott autóparkot. A donort, ebben az esetben a GT-R-t jelentős és létfontosságú alkatrészhalmaztól fosztották meg. A 3,8 literes, V6-os, ikerturbós, 520 high-tech ló erejét termelő erőművet bepasszírozták a Juke öblösnek egyáltalán nem mondható motorterébe.

Benzingoz_NissanJukeR

Az eszement sebészi beavatkozás itt azonban nem ért véget. Kikapták a Skyline alól a remek négykerék meghajtási rendszert természetesen a váltóművel együtt, és lazán a kis terepjáró alá csúsztatták. „Lazán" – amennyiben a legenyhébb eltérés a két gép között a tengelytáv hossza, ami néhány gyártónak viszont több hónapos fejtörést okozott volna.

 

A bődületes teljesítmény

megzabolázására persze át kellett menteni a pizzalap méretű fékrendszert is a szétszabdalt rakétából, hogy erőltetett fékezésnél a belső szerveink komoly zúzódásokat szenvedhessenek.

Benzingoz_NissanJukeR

Menetteljesítményről természetesen csak találgatások szintjén beszélhetünk. A két újdonsült prototípust komoly tesztelgetéseknek vetik alá, mielőtt a szaksajtó bármely tagja a perec mögé ülhet.

 

A mezei Juke-hoz képest igazi Mad Max

feelinget sugall az R-rel megtolt változat. Komoly felniszett a Skyline-ból és hatalmas spojlerek díszítik a teljes gépcsodát, és persze az elmaradhatatlan, vasalódeszkaszerű hátsó szárny is felkerült a masinára, hogy megkoronázza az összképet.

Benzingoz_NissanJukeR

A festés nagyon jól sikerült mélyzöld-fekete kombináció, igazi dögös járgány életérzést ad a felspécizett mini terepjárónak.

 

A beltér világa ismeretlen

Csak a két kagylósított sportülés és a komoly bukókeret (természetesen FIA homológ) kandikál ki az oldalablakokon keresztül. Valószínűleg egyéb ínyencség is díszíti a csodabogarat a vezetőfülkében, de ezek még rejtve vannak a nagyközönség árgus szemei elől.

A Skyline teljes belvilágát és elektronikáját építik majd át a Juke-R-be. Hogy ezt hogyan oldják meg, az nagy kérdés mindenki számára.

Benzingoz_NissanJukeR

 

Kell egy felszteroidozott törpe a közutakra?

Az intenzív tesztelgetéseket csak a jövő hónap elején kezdi meg a Nissan. Az illetékesek szerint ha megfelelő lesz az érdeklődés egy nagy teljesítményű Juke iránt, akkor komolyan megfontolják egy sportosabb kivitel megalkotását.

A Juke-R csak vágyálom, tanulmányautó marad, amit majd nyálcsorgatva hajthat meg egy-egy szerencsés valahol egy a külvilágtól elzárt tesztpályán.

Határozottan nem egy anyamobil, viszont igazi szuper sportgép génjeit és alkatrészeit hordja magában. Éppen ezért nagyon tetszik, még akkor is, ha a formatervet túlspulnizták.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Optimus
2011-11-03 19:42:27
jjo lesz ez
jo lesz ez ha piacra kerul :D nekem tetszik...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."